Krem z selera

 Krem z selera
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 300 g Seler
  • 1 sztuka Ziemniaki
  • 1 sztuka Cebula
  • 25 g Masło
  • 700 ml Bulion warzywny
  • 50 ml Śmietana
  • 1 szczypta Kurkuma
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Seler i ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Obrana cebulę obierz i pokrój na kawałki.

  2. 2

    Roztop masło i smaż na nim cebulę. Następnie dodaj seler i ziemniaki, dopraw do smaku i smaż jeszcze kilka minut. Całość zalej  bulionem warzywnym i gotuj ok. 10 minut.

  3. 3

    Zmiksuj zupę na gładką konsystencję i wymieszaj ze śmietaną. Krem z selera gotuj jeszcze chwilę, dodaj szczyptę kurkumy i odłóż na bok.

  4. 4

    Zupę podzielić na talerze — możesz udekorować ją np. łyżką gęstego jogurtu naturalnego.

  5. 5

    Posiłek nadaje się dla dzieci powyżej 6. miesiąca życia.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też