Cake pops — pomysłowy deser na patyczkach

Cake pops
Źródło: GettyImages

Składniki

Cake pops

  • 200 g Czekolada
  • 120 g Mascarpone
  • 400 g Ciasto babkowe
  • 1 łyżka Olej
  • 80 g Masło orzechowe

Dodatkowo do ozdoby

  • Posypki do ciast
  • Wiórki kokosowe

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotowanie cake pops rozpocznij od przyrządzenia krem. W miseczce połącz masło orzechowe razem z serkiem mascarpone.

  2. 2

    Pokrusz wybrane ciasto. Do przepisu możesz wykorzystać gotowe ciasto czekoladowe, bądź tradycyjną babkę. Następnie wypiek połącz z kremem z masła orzechowego, formując z masy jedną dużą kulę. Ciasto owiń folią i umieść w zamrażarce na kwadrans. Po 15 minutach wyciągnij kulę i wykrywaj z niej jednakowe okręgi, posługując się gałką do lodów.

  3. 3

    Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją arkuszem papieru do pieczenia. Następnie rozłóż na niej powycinane kuleczki cake pops i ponownie umieść w zamrażarce.

  4. 4

    W garnuszku rozpuść czekoladę wraz z olejem. W międzyczasie przygotuj drewniane patyczki, na które zostanę nabite cake pops.

  5. 5

    Po 15 minutach chłodzenia wyciągnij kuleczki ciasta. Nie zwlekając, zanurzaj je w roztopionej czekoladzie i nabijaj na patyczki. Cake pops rozłóż na papierze do pieczenia, tak aby patyczki były u góry. W takiej postaci lizaki z ciasta chłódź w lodówce przez przynajmniej 15 minut.

  6. 6

    Po wskazanym czasie słodkie przekąski raz jeszcze zanurz w czekoladzie. Teraz pozostaje udekorować cake pops według własnego pomysłu, posypując specjał np. kolorowymi posypkami, bądź obtaczając w wiórkach kokosowych.

  7. 7

    W takiej postaci gotowe cake pops przechowuj w lodówce, najlepiej poustawiane sztywno (powbijane) w dowolnym pudełku bądź kawałku styropianu.

     

    Jeśli poszukujesz pomysłu na inny, równie atrakcyjny deser, wypróbuj koniecznie przepis na churros — hiszpański przysmak z kremem czekoladowym.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też