Kaszanka z cebulą — prosty i zaskakująco pyszny przepis

 Kaszanka z cebulą
Źródło: GettyImages

Składniki

Kaszanka z cebulą

  • 3 łyżki Olej roślinny
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony
  • 3 sztuki Cebula
  • 70 g Kaszanka
  • 5 ząbków Czosnek

Przygotowanie

  1. 1

    Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub drobną kostkę — w zależności od preferencji. Obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub drobno je posiekaj.

  2. 2

    Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. W przepisie znajdują się 3 łyżki oleju, ale porcję należy dostosować indywidualnie — możliwe, że zajdzie potrzeba, aby dolać więcej tłuszczu.

  3. 3

    Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną wcześniej cebulę. Kiedy delikatnie się zeszkli, dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki dopraw odrobiną soli i szczyptą pieprzu. Cebulę wraz z czosnkiem smaż na małym płomieniu, jeszcze przez ok. 6 minut.

  4. 4

    Na patelni z zeszklonymi składnikami ułóż kaszankę i wszystko smaż razem przez ok. 10 minut. Jeśli nie chcesz, aby kaszanka z cebulą była za bardzo spieczona, to w czasie smażenia podlewaj ją delikatnym, wąskim strumieniem wody.

  5. 5

    Gotową kaszankę z cebulą wyłóż na talerze i serwuj wraz ze świeżym pieczywem. Doskonałym dodatkiem okaże się surówka z kiszonej kapusty, która podkreśli smak posiłku.

    Może zainteresować Cię także przepis na klasyczną kaszankę z grilla.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też