Przepis na szybki bulion warzywny — doskonały wywar bez dodatku kostki rosołowej

Bulion warzywny
Źródło: GettyImages

Składniki

Bulion warzywny

  • 3 sztuki Marchew
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 2 sztuki Cebula
  • 3 łodygi Seler naciowy
  • 1 sztuka Por
  • 1 sztuka Natka pietruszki
  • 0.5 Sztuka Seler
  • 2 sztuki Grzyby suszone
  • 5 ząbków Czosnek
  • 1 łyżka Sól
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 5 ziaren Ziele angielskie
  • 1 łyżeczka Pieprz czarny ziarnisty

Przygotowanie

  1. 1

    Warzywa umyj pod bieżącą wodą i obierz je ze skórki. Pora, marchewki, pietruszkę, seler naciowy i korzeń selera pokrój na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki dodaj do garnka. Dodaj także suszone grzyby, ząbki czosnku  i natkę pietruszki.

  2. 2

    Cebule obierz z łupin, przekrój na pół i smaż przez kilka minut na suchej patelni w celu wydobycia pełni smaku. Możesz także nabić połówki warzywa na widelec i opiekać nad palnikiem gazowym. Gotową cebulę dodaj do garnka.

  3. 3

    Wszystkie warzywa zalej wodą, dodaj ziarenka pieprzu, sól, ziele angielskie i liście laurowe.

  4. 4

    Bulion zagotuj pod przykryciem, a następnie zmniejsz ogień do minimalnej temperatury utrzymującej wrzenie. Tak przygotowany wywar gotuj jeszcze przez 2 godziny.

  5. 5

    Gotowy bulion warzywny przecedź przez sitko — jest już gotowy do podania lub do dalszej obróbki.

    Może zainteresować Cię także przepis na bulion drobiowy.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też