Ciasto 3 bit bez pieczenia — pomysł na deser gotowy w niecałą godzinę

Ciasto 3 bit bez pieczenia
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto 3 bit

  • 2 łyżki Cukier
  • 1 łyżka Kakao
  • 200 g Masło
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 50 g Czekolada deserowa
  • 500 g Herbatniki maślane
  • 500 ml Śmietanka 30%
  • 750 ml Mleko
  • 2 opakowania Śmietan-fix
  • 1 puszka masa kajmakowa
  • 2 opakowania Budyń waniliowy bez cukru

Przygotowanie

  1. 1

    500 ml mleka umieść w rondelku, a następnie postaw na palniku o średniej mocy i zagotuj. W międzyczasie do miseczki wlej 250 ml mleka, dodaj cukier oraz 2 opakowania budyni waniliowych i starannie wymieszaj. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej mieszankę budyniową i mieszaj intensywnie za pomocą łyżki stołowej do chwili otrzymania gładkiej i gęstej masy. Budyń ściągnij z kuchenki, przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

  2. 2

    Foremkę o wymiarach 20 × 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie na jej dnie ułóż warstwę herbatników, po czym posmaruj ją masą kajmakową i ponownie ułóż warstwę herbatników. 

  3. 3

    Masło ubij mikserem na jasną puszystą masę. Następnie dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu, cały czas ubijając składniki. Gdy krem będzie gotowy, posmaruj nim wyłożone na formę herbatniki. 

  4. 4

    Masę budyniową pokryj ostatnią już warstwą herbatników. 

  5. 5

    W misce ubij na sztywną pianę śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru wanilinowego. Pod koniec ubijania wsyp również śmietan-fix. Gotową bitą śmietanę przełóż na deser.

  6. 6

    Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

  7. 7

    Ciasto 3 bit posyp starannie kakao oraz wiórkami czekoladowymi. Gotowy deser przed podaniem schładzaj w lodówce przez co najmniej 3 godziny. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też