Rozkoszna zupa krem z bobu, którą zrobisz w 60 minut

Zupa krem z bobu
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa krem z bobu

  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 200 g Bób
  • 2 ząbki Czosnek
  • 2 sztuki Ziemniaki
  • 0.5 Litr Bulion
  • 1 sztuka Por
  • 0.5 Pęczek Koperek
  • 1 sztuka Cebula
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    W garnku zagotuj wodę. W międzyczasie opłucz bób, przelewając go starannie na sicie, a następnie dodaj ziarna do gotującej się wody. Utrzymuj wrzenie przez 10 minut. Po wskazanym czasie odcedź bób i pozostaw go do wystudzenia, a następnie obierz nasiona ze skórki.

  2. 2

    Cebulę oraz czosnek obierz z łupin, a następnie drobno posiekaj warzywa.

  3. 3

    Odkrój zieloną część pora, natomiast białą pokrój w talarki.

  4. 4

    Koperek opłucz pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj.

  5. 5

    Ziemniaki obierz, a następnie pokrój je w kostkę. 

  6. 6

    W garnku z grubym dnem rozgrzej olej rzepakowy, następnie dodaj cebulę, pora oraz czosnek i podsmażaj warzywa do chwili zarumienienia, po czym dodaj także ziemniaki i kontynuuj smażenie przez następne 5 minut. Po tym czasie dodaj ugotowany bób oraz bulion i gotuj zupę z bobu przez kolejne 15 minut. 

  7. 7

    Gdy upłynie kwadransa zblenduj składniki na gładki krem, a następnie dopraw danie czarnym pieprzem mielonym oraz koperkiem.

     

    Zupę krem z bobu podawaj samodzielnie lub w towarzystwie chrupiących grzanek.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też