Ciasteczka brownie – mocno czekoladowy deser w dwóch odsłonach
Ciasteczka brownie, których smak zostaje w głowie na długo. Mocno czekoladowe, chrupiące z wierzchu, a wilgotne w środku zadowolą nawet największego smakosza. Dzielimy się sprawdzonym przepisem na domowe ciasteczka brownie, które smakują lepiej niż te z cukierni.
Składniki
Ciasteczka brownie przepis
- 120 g Masło
- 1 tabliczka Gorzka czekolada
- 150 g Cukier trzcinowy
- 50 g Kakao
- 150 g Mąka pszenna
- 2 sztuki Jajko
- 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
- 2 Szczypty Sól
Przygotowanie
- 1
Czekoladę połam na mniejsze części, dodaj masło i roztop w kąpieli wodnej.
- 2
Dodaj porcjami cukier i kakao. Wymieszaj.
- 3
Zdejmij masę z kąpieli wodnej, dodaj jajka, sól, sodę oczyszczoną oraz mąkę pszenną. Zmiksuj i odstaw do wystygnięcia.
- 4
Chłodne ciasto wstaw na 20 minut do lodówki.
- 5
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
- 6
Ciasto podziel na 16 części, uformuj kulki, pierwszą porcję ciastek połóż na blaszce, delikatnie rozgnieć (zostaw między kulkami po kilka centymetrów wolnego miejsca - ciastka rozleją się pod wpływem temperatury) i wstaw do piekarnika.
- 7
Piecz 12 minut. Odstaw i wystudź.
Zobacz także:
- Ciastka imbirowe - idealne na święta
- Ciastka z jabłkami
- Ciastka z płatków owsianych — pomysł na deser gotowy w 5 minut!
Złote zasady pieczenia ciasteczek czekoladowych
Ciasteczka brownie nie wymagają dużej wprawy i doświadczenia kulinarnego, ale aby uzyskać dobry efekt końcowy, należy pamiętać o kilku zasadach. Do ciastek dodajemy wyłącznie produkty sprawdzonej i dobrej marki. Szczególną uwagę trzeba zwrócić na jakość czekolady i kakao. Najlepiej sięgnąć po czekoladę z 70% zawartością kakao. Jeśli chodzi o kakao, można wybrać gorzkie, ale nie jest to konieczne. Do ciastek dodajemy masło z przynajmniej 82% tłuszczu. Do ciastek nie nadaje się margaryna. Topiąc czekoladę z masłem, zadbaj o to, aby masa nie przypaliła się. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Nie wolno zmieniać proporcji. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki - zabieg ten pozwoli na przygotowanie równych kulek, a co za tym idzie i ciasteczek. Ciastka układamy luźno, tak aby nie skleiły się w czasie pieczenia. Po upieczeniu studzimy ciastka, tak aby masa stężała.
Ciasteczka brownie bez laktozy, glutenu i cukru
Tak, ciasteczka brownie mogą być smaczne i zdrowe. Oto propozycja przygotowania brownie w zdrowej wersji. Do przygotowania 30 ciastek potrzebujesz: 300 g gorzkiej czekolady, 120 g oleju kokosowego, 120 g płatków migdałowych, 100 g mąki z amarantusa, 2 łyżek bezglutenowego kakao, 4 jajek oraz 200 g ksylitolu. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, dodaj porcjami olej, dokładnie wymieszaj i przestudź. Jajka ubij z ksylitolem. Do masy dodaj mąkę, migdały, kakao oraz masę jajeczną. Dokładnie połącz składniki i odstaw do lodówki na 20 minut. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Chłodne ciasto podziel na porcje, uformuj kulki i połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do nagrzanego piekarnika i piecz 12 minut. Wyjmij i wystudź.