Ciasteczka brownie – mocno czekoladowy deser w dwóch odsłonach

Ciasteczka brownie
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasteczka brownie przepis

  • 120 g Masło
  • 1 tabliczka Gorzka czekolada
  • 150 g Cukier trzcinowy
  • 50 g Kakao
  • 150 g Mąka pszenna
  • 2 sztuki Jajko
  • 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 2 Szczypty Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Czekoladę połam na mniejsze części, dodaj masło i roztop w kąpieli wodnej.

  2. 2

    Dodaj porcjami cukier i kakao. Wymieszaj.

  3. 3

    Zdejmij masę z kąpieli wodnej, dodaj jajka, sól, sodę oczyszczoną oraz mąkę pszenną. Zmiksuj i odstaw do wystygnięcia.

  4. 4

    Chłodne ciasto wstaw na 20 minut do lodówki.

  5. 5

    Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni.

  6. 6

    Ciasto podziel na 16 części, uformuj kulki, pierwszą porcję ciastek połóż na blaszce, delikatnie rozgnieć (zostaw między kulkami po kilka centymetrów wolnego miejsca - ciastka rozleją się pod wpływem temperatury) i wstaw do piekarnika.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też