Pulpety w sosie śmietanowym jak u babci. Sprawdzony przepis na rodzinny obiad

Pulpety w sosie śmietanowym
Źródło: GettyImages

Składniki

Pulpety w sosie śmietanowym

  • 2 łyżki Kasza manna
  • 1 sztuka Jajko
  • 400 g Mięso mielone z indyka
  • 3 łyżki Śmietanka 18%
  • 1 Szczypta Pieprz czarny mielony
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 sztuka Cebula
  • 3 szklanek Bulion
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • Olej rzepakowy
  • Koperek

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę obierz z łupin, a następnie drobno posiekaj warzywo.

  2. 2

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego, po czym dodaj posiekaną cebulę i smaż do chwili zeszklenia, a następnie pozostaw do ostudzenia.

  3. 3

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.

  4. 4

    Do miski dodaj mięso mielone, jajko, kaszę mannę, czosnek, cebulę, czarny pieprz mielony i starannie wymieszaj wszystkie składniki.

  5. 5

    Z masy mięsnej formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego.

  6. 6

    Na patelni ponownie rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego, a następnie podsmaż na niej przygotowane pulpeciki. Gdy staną się apetycznie rumiane, dodaj bulion i doprowadź go do wrzenia. Duś pulpety pod przykryciem przez ok. 20 minut.

  7. 7

    W międzyczasie w miseczce wymieszaj śmietanę wraz z mąką pszenną. Następnie dodaj kilka łyżek stołowych gorącego bulionu w celu zahartowania śmietany, po czym wlej mieszankę na patelnię i starannie wymieszaj. Gotuj pulpety w sosie śmietanowym do chwili zgęstnienia płynu. 

     

    Pulpety w sosie śmietanowym serwuj w towarzystwie ryżu lub kaszy. Warto także dodać ugotowaną fasolę szparagową lub duszoną marchewkę z groszkiem. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też