Nalewka z jagód musi pojawić się w Twoim domu. Przepis jest banalny

Nalewka z jagód
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z jagód

  • 0.5 kilogram Cukier
  • 1 kg Jagody
  • 1 litr Wódka

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj owoce, oddziel ubite bądź uszkodzone sztuki, a następnie osusz jagody. Tak przygotowane składniki umieść w pojemnym słoju, dodaj cukier i zamknij naczynie pokrywką — na tym etapie przepisu na nalewkę z jagód nie zakręcaj słoja.

  2. 2

    Kiedy owoce puszczą sok, do słoika wlej wódkę. Zazwyczaj następuje to po upływie 3 dni. Zakręć słoik z nalewką i odłóż go na 2 do 3 miesięcy, najlepiej w ciemne i ciepłe miejsce. 

  3. 3

    Po ich upływie przefiltruj trunek do uzyskania odpowiedniej klarowności. Alkohol można przecedzić przez gazę, filtr do kawy bądź bibułkę. Gotową nalewkę z jagód wlej do butelek.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też