Najlepsza pasta sezamowa pod słońcem — sprawdzony przepis na tahini własnej roboty

Tahini — pasta sezamowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Tahini

  • 200 g Jasny sezam łuskany

Przygotowanie

  1. 1

    Połóż patelnię na palniku o średniej mocy. Gdy się rozgrzeje wsyp na nią sezam łuskany i praż go przez ok. 10 minut, regularnie mieszając. Uprażony sezam powinien być lekko zarumieniony. 

  2. 2

    Sezam wsyp do blendera kielichowego i blenduj go do chwili otrzymania gęstego kremu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać do tego kroku tradycyjny blender ręczny.

     

    Gotowe tahini przełóż do słoiczka, szczelnie zamknij i przechowuj w lodówce maksymalnie przez 40 dni. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też