Przewyborna tarta czekoladowa, której musisz spróbować. Każdy skusi się na kawałek

Tarta czekoladowa — spód
Źródło: GettyImages

Składniki

Tarta czekoladowa — spód

  • 4 łyżki Cukier puder
  • 1 sztuka Jajko
  • 150 g Masło
  • 1 Szczypta Sól morska
  • 250 g Mąka pszenna

Nadzienie czekoladowe

  • 1 tabliczka Gorzka czekolada
  • 300 g Serek mascarpone
  • 5 łyżek Cukier puder
  • 2 łyżki Kakao
  • 2 łyżki Sok z cytryny
  • 1 łyżeczka
  • 7 ziaren Kardamon
  • 1 sztuka Skórka z pomarańczy

Do dekoracji

  • Owoce

Przygotowanie

  1. 1

    Na czystym blacie, energicznymi ruchami zagnieć rękoma składniki na spód tarty czekoladowej. Bardzo ważne jest, żeby produkty były zimne — najlepiej wyciągnąć je z lodówki i zacząć szykować spód ciasta. Wymieszaj razem masło, mąkę pszenną, jajko, cukier puder oraz szczyptę soli morskiej, a gdy składniki utworzą jednolitą masę, owiń ją folią spożywczą i umieść w lodówce. Masa powinna chłodzić się przez 60 minut. 

  2. 2

    Po godzinie rozwałkuj kulę ciasta na cienki blat, a następnie wyłóż nim formę na tartę. Spód ciasta nakłuj delikatnie ząbkami widelca.

  3. 3

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  4. 4

    Formę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut. Przed wyciągnięciem powinien stać się apetycznie przyrumieniony, wręcz złoty. Po upieczeniu wyciągnij ciasto i odłóż je, żeby przestygło.

  5. 5

    W międzyczasie przygotuj czekoladowe nadzienie. Tabliczkę czekolady gorzkiej rozpuść w kąpieli wodnej.

  6. 6

    W moździerzu rozdrobnij ziarna kardamonu.

  7. 7

    Zetrzyj skórkę z dużej pomarańczy.

  8. 8

    W dużej misce połącz serek mascarpone, kakao, cukier puder, sok wyciśnięty z cytryny, esencję waniliową. Następnie dodaj roztopioną czekoladę, skórkę z pomarańczy i rozdrobnione ziarna kardamonu. Całość starannie wymieszaj i umieść w lodówce. Nadzienie powinno chłodzić się przez 30 minut. 

  9. 9

    Na ostudzony spód tarty wyłóż schłodzone nadzienie czekoladowe. Na koniec udekoruj tartę czekoladową wedle własnego pomysłu. Doskonale sprawdzą się świeże owoce jagodowe i pokruszone orzechy, np. pistacje.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też