Przewyborna tarta czekoladowa, której musisz spróbować. Każdy skusi się na kawałek
Tarta czekoladowa to przepis obowiązkowy do wypróbowania zwłaszcza przez entuzjastów czekoladowych rarytasów. Deser ten nie jest trudny w przygotowaniu, a jego smak potrafi uzależnić. To doskonały pomysł na niespodziankę walentynkową lub karnawałową słodkość. Ekspresowa tarta czekoladowa jest niepodważalnym hitem każdej imprezy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, a tarta stanie się Twoim popisowym specjałem.
Składniki
Tarta czekoladowa — spód
- 4 łyżki Cukier puder
- 1 sztuka Jajko
- 150 g Masło
- 1 Szczypta Sól morska
- 250 g Mąka pszenna
Nadzienie czekoladowe
- 1 tabliczka Gorzka czekolada
- 300 g Serek mascarpone
- 5 łyżek Cukier puder
- 2 łyżki Kakao
- 2 łyżki Sok z cytryny
- 1 łyżeczka
- 7 ziaren Kardamon
- 1 sztuka Skórka z pomarańczy
Do dekoracji
- Owoce
Przygotowanie
- 1
Na czystym blacie, energicznymi ruchami zagnieć rękoma składniki na spód tarty czekoladowej. Bardzo ważne jest, żeby produkty były zimne — najlepiej wyciągnąć je z lodówki i zacząć szykować spód ciasta. Wymieszaj razem masło, mąkę pszenną, jajko, cukier puder oraz szczyptę soli morskiej, a gdy składniki utworzą jednolitą masę, owiń ją folią spożywczą i umieść w lodówce. Masa powinna chłodzić się przez 60 minut.
- 2
Po godzinie rozwałkuj kulę ciasta na cienki blat, a następnie wyłóż nim formę na tartę. Spód ciasta nakłuj delikatnie ząbkami widelca.
- 3
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- 4
Formę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut. Przed wyciągnięciem powinien stać się apetycznie przyrumieniony, wręcz złoty. Po upieczeniu wyciągnij ciasto i odłóż je, żeby przestygło.
- 5
W międzyczasie przygotuj czekoladowe nadzienie. Tabliczkę czekolady gorzkiej rozpuść w kąpieli wodnej.
- 6
W moździerzu rozdrobnij ziarna kardamonu.
- 7
Zetrzyj skórkę z dużej pomarańczy.
- 8
W dużej misce połącz serek mascarpone, kakao, cukier puder, sok wyciśnięty z cytryny, esencję waniliową. Następnie dodaj roztopioną czekoladę, skórkę z pomarańczy i rozdrobnione ziarna kardamonu. Całość starannie wymieszaj i umieść w lodówce. Nadzienie powinno chłodzić się przez 30 minut.
- 9
Na ostudzony spód tarty wyłóż schłodzone nadzienie czekoladowe. Na koniec udekoruj tartę czekoladową wedle własnego pomysłu. Doskonale sprawdzą się świeże owoce jagodowe i pokruszone orzechy, np. pistacje.
Zobacz także:
Deser idealny wcale nie musi być czasochłonny. Nie trzeba go również kupować w renomowanej cukierni. Potwierdzeniem tego jest przepis na tartę czekoladową, który bez trudu wykona nawet osoba początkująca w kuchni. Deser ten zawsze się udaje i znika ze stołu w ekspresowym tempie. Z tego względu lepiej z wyprzedzeniem zarezerwować porcję ciasta, zanim znajdzie się w brzuchach pozostałych koneserów.
Zobacz także: Kapitalne ciasto czekoladowe z mascarpone, które zachwyci Twoich gości
Na jaką okazję nadaje się tarta czekoladowa?
Tarta czekoladowa uświetni wiele przyjęć i uroczystości. Przez wzgląd na wyjątkową prezencję nadaje się zarówno na niedzielny, poobiedni deser, jak i świąteczny poczęstunek. W wielu domach tarta czekoladowa pojawia się nawet zamiast tradycyjnego tortu. Jej smak jest obłędny i już po pierwszym kęsie zaskarbia serca kosztujących ją osób.
Przyrządzenie naszej wyjątkowo czekoladowej tarty polecamy przede wszystkim w okresie karnawału. Świetnie sprawdzi się jako domowy łakoć serwowany obok pączków w ramach tłustego czwartku. Kolejnym terminem, faworyzowanym na wykonanie przepisu są oczywiście walentynki. Czekolada doskonale wpisuje się w charakter tego wyjątkowego święta. Samodzielnie przygotowana tarta czekoladowa skradnie serce drugiej połówki. Gwarantujemy, że dzień zakochanych na pewno na dłużej zapadnie w pamięci, gdy ukochana osoba skosztuje tego przepysznego deseru.