Najlepsze placki z jabłkami na jogurcie. Z pewnością je pokochasz
Placki z jabłkami na jogurcie to szybki oraz łatwy przepis na smakowity posiłek, który zasmakuje każdemu domownikowi, bez względu na wiek. Przyrządzenie tego smakołyku jest dziecinnie proste i właśnie dlatego recepturę tę uwielbiają początkujący miłośnicy gotowania. Ogromną zaletą placków z jabłkami na jogurcie jest fakt, że smakują one rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno, przez co stanowią idealną propozycję na pełnowartościowe danie, którym można zajadać się także poza domem.
Składniki
Placki z jabłkami na jogurcie
- 100 ml Woda
- 1.5 szklanki Mąka pszenna
- 300 ml Jogurt naturalny
- 2 Jajko
- 1 łyżeczka Cukier
- 3 sztuki Jabłko
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 1 szczypta Sól
- Olej rzepakowy
Przygotowanie
- 1
Jabłka obierz, wykrój z nich gniazda nasienne wraz z pestkami, a następnie pokrój owoce na plasterki o grubości ok. 0,3 cm.
- 2
W misce wymieszaj ze sobą cukier, sól, proszek do pieczenia i przesianą mąkę, a następnie dodaj jajka oraz jogurt, i ponownie zamieszaj. W dalszej kolejności do naczynia dodaj niewielką ilość wody w celu otrzymania pożądanej gęstości masy. Ciasto na placki z jabłkami na jogurcie powinno mieć konsystencję zbliżoną do śmietany, a po wylaniu porcji masy na patelnię nie powinna się ona rozpłynąć. Zadbaj o to, aby w cieście nie pozostały żadne grudki. Na końcu dodaj pokrojone jabłka i bardzo delikatnie wmieszaj je w masę ciasta.
- 3
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Jego ilość zależy od własnych preferencji. Placki z jabłkami na jogurcie można smażyć na głębokim oleju — w takim przypadku są złote i chrupiące. Można także rozsmarować na patelni niewielką ilość tłuszczu, aby zapobiec przywieraniu, a tym samym zmniejszyć kaloryczność posiłku.
- 4
Na rozgrzaną patelnię odmierzoną chochelką wlej porcję ciasta na placki z jabłkami na jogurcie i smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia.
- 5
Gotowe placki z jabłkami na jogurcie układaj na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie nakładaj na talerze. Przygotowaną przekąskę podawaj oprószoną cukrem pudrem lub wzbogać posiłek, dodając na talerz swoje ulubione dodatki.
Zobacz także:
Placki z jabłkami na jogurcie to przepis, który kochają najmłodsi domownicy. Puszyste i słodkie ciasto połączone z delikatnie kwaskowatym owocem to zestawienie, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom, również nieco starszym domownikom. Placki z jabłkami na jogurcie to bowiem doskonała propozycja dla dorosłych, którzy z chęcią pakują swoją porcję na wynos, aby zajadać się wyśmienitymi placuszkami w miejscu pracy czy na pikniku.
Zobacz także: Placki z jabłkami na kefirze, jak u babci
Z czym podawać placki z jabłkami na jogurcie?
Placki z jabłkami na jogurcie pasują do wielu dodatków. Można je jednak spożywać również samodzielnie lub posypane odrobiną cukru pudru. W wyborze dodatków należy kierować się osobistymi preferencjami smakowymi i tworzyć połączenia z ulubionych składników. Warto podawać je z produktami będącymi źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, jak na przykład orzechy. Rekomendujemy także dodatek serka grani, który doskonale podkreśli smak placków z jabłkami na jogurcie.
Nie należy zapominać o dodatkowej porcji owoców, które wpłyną nie tylko na aspekt smakowy, ale i prezencję posiłku. Warto kierować się sezonowością i sięgać po te, które są uprawiane lokalnie. Osoby, które preferują słodkie smaki, koniecznie powinny spróbować połączenia placków z jabłkami na jogurcie z kremem czekoladowym oraz świeżymi malinami. Satysfakcja po spożytym posiłku gwarantowana!