Najlepsze placki z jabłkami na jogurcie. Z pewnością je pokochasz

Placki z jabłkami na jogurcie
Źródło: GettyImages

Składniki

Placki z jabłkami na jogurcie

  • 100 ml Woda
  • 1.5 szklanki Mąka pszenna
  • 300 ml Jogurt naturalny
  • 2 Jajko
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 3 sztuki Jabłko
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 1 szczypta Sól
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Jabłka obierz, wykrój z nich gniazda nasienne wraz z pestkami, a następnie pokrój owoce na plasterki o grubości ok. 0,3 cm.

  2. 2

    W misce wymieszaj ze sobą cukier, sól, proszek do pieczenia i przesianą mąkę, a następnie dodaj jajka oraz jogurt, i ponownie zamieszaj. W dalszej kolejności do naczynia dodaj niewielką ilość wody w celu otrzymania pożądanej gęstości masy. Ciasto na placki z jabłkami na jogurcie powinno mieć konsystencję zbliżoną do śmietany, a po wylaniu porcji masy na patelnię nie powinna się ona rozpłynąć. Zadbaj o to, aby w cieście nie pozostały żadne grudki. Na końcu dodaj pokrojone jabłka i bardzo delikatnie wmieszaj je w masę ciasta.

  3. 3

    Na patelni rozgrzej tłuszcz. Jego ilość zależy od własnych preferencji. Placki z jabłkami na jogurcie można smażyć na głębokim oleju — w takim przypadku są złote i chrupiące. Można także rozsmarować na patelni niewielką ilość tłuszczu, aby zapobiec przywieraniu, a tym samym zmniejszyć kaloryczność posiłku.

  4. 4

    Na rozgrzaną patelnię odmierzoną chochelką wlej porcję ciasta na placki z jabłkami na jogurcie i smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia.

  5. 5

    Gotowe placki z jabłkami na jogurcie układaj na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie nakładaj na talerze. Przygotowaną przekąskę podawaj oprószoną cukrem pudrem lub wzbogać posiłek, dodając na talerz swoje ulubione dodatki.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też