Smakowity keczup z dyni, który zrobisz w 30 minut

Keczup z dyni
Źródło: GettyImages

Składniki

Keczup z dyni

  • 1 kg Papryka czerwona
  • 3 kg Dynia
  • Sól
  • 1 kg Cebula
  • 0.5 kilogram Cukier
  • 1 łyżka Słodka papryka czerwona
  • 1 szklanki Ocet
  • 0.5 Litr Przecier pomidorowy
  • 1 łyżka Ostra papryka mielona
  • 1 łyżka Bazylia suszona
  • 1 łyżka Oregano

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj dynię, z jej środka wydrąż pestki, następnie pokrój ją w drobną kostkę i włóż do miski. Pokrojoną roślinę posyp łyżeczką soli i odłóż na bok na 2-3 godziny. Tę samą czynność powtórz z czerwoną papryką oraz cebulą. Bardzo ważne jest jednak to, aby warzywa umieścić w oddzielnych naczyniach, ponieważ wypuszczą one soki.

  2. 2

    Po upływie 3 godzin warzywa wraz z wydzielonym płynem przełóż do osobnych garnków i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie składniki powinny być miękkie.

  3. 3

    Miękką paprykę, cebulę oraz dynię połącz w jednym naczyniu i zblenduj na gładką masę. 

  4. 4

    Następnie przygotuj zalewę. Wystarczy połączyć ze sobą ocet, przecier pomidorowy, cukier, mieloną paprykę słodką i ostrą, oregano oraz suszoną bazylię w jednym garnku i zagotować wymienione składniki. 

  5. 5

    Zmiksowane wcześniej warzywa połącz z przygotowaną zalewą i gotuj razem przez 30 minut. Co jakiś czas wymieszaj zawartość garnka. 

  6. 6

    Keczup z dyni przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Bardzo ważne jest to, aby szczelnie je zakręcić i ustawić na denku. Po wystygnięciu sosu jest on gotowy do przechowywania i tworzenia pysznych posiłków. Dla chętnych osób polecamy, aby keczup z dyni poddać dodatkowej pasteryzacji.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też