Flaki z boczniaków — bezmięsna wersja tradycyjnego przepisu na flaki

Flaki z boczniaków
Źródło: GettyImages

Składniki

Flaki z boczniaków

  • 20 g Świeży imbir
  • 3 ząbki Czosnek
  • 600 ml Woda
  • 400 g Boczniaki
  • 150 g Cebula
  • 200 g Marchew
  • 3 łyżki Olej rzepakowy
  • 1 łyżka Koncentrat pomidorowy
  • 120 g Pietruszka
  • 1 łyżka Majeranek
  • 1 Szczypta Ostra papryka mielona
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 2 Szczypty Gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona

Przygotowanie

  1. 1

    Boczniaki przepłucz starannie pod zimną wodą, a następnie przełóż je na ręcznik papierowy w celu osuszenia. Tak przygotowane grzyby pokrój w paski o grubości ok. 1 cm. 

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w dużą kostkę. Ząbki czosnku obierz z łupin.

  3. 3

    Marchew oraz korzeń pietruszki obierz, a następnie odkrój końcówki warzyw i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. 

  4. 4

    Korzeń imbiru obierz ze skórki i bardzo drobno go posiekaj.

  5. 5

    Do garnka z grubym dnem wlej olej rzepakowy, a następnie gdy wystarczająco się rozgrzeje, dodaj pokrojone składniki: marchewkę, cebulę, pietruszkę, a na koniec wrzuć również liście laurowe. Całość dopraw solą oraz czarnym pieprzem mielonym. 

  6. 6

    Warzywa smaż przez ok. 10 minut, a następnie dodaj do nich pokrojone w paski boczniaki oraz obrane ząbki czosnku i imbir. Gdy upłynie następne 5 minut, flaki z boczniaków zalej wodą i dodaj koncentrat pomidorowy, papryki, majeranek oraz gałkę muszkatołową. Całość gotuj przez ok. 20 minut.

  7. 7

    Po tym czasie skosztuj, czy flaki z boczniaków zostały odpowiednio doprawione. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw, dopasowując zupę do własnych upodobań kulinarnych. Flaki z boczniaków doskonale smakują podane z kromkami świeżego pieczywa. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też