Babka migdałowa

Babka migdałowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto migdałowe

  • 200 g Mąka migdałowa
  • 3 Jajko
  • 150 g Cukier
  • 0.5 Łyżeczka Ekstrakt migdałowy
  • 120 ml Olej
  • 150 ml Mleko
  • 1 opakowanie Bezglutenowy proszek do pieczenia

Do dekoracji

  • 2 łyżki Cukier
  • 1 łyżka Woda
  • 25 g Płatki migdałowe

Dodatkowo

  • Masło
  • Mąka migdałowa

Przygotowanie

  1. 1

    Formę na babkę bądź tortownicę posmaruj odrobiną tłuszczu i posyp mąką. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

  2. 2

    W misce połącz całe jajka z cukrem i ubij je na jasną pianę. Następnie dodaj do niej ekstrakt migdałowy, mleko i olej.

  3. 3

    Do płynnych składników przesiej mąkę migdałową i proszek do pieczenia. Całość starannie wymieszaj, a kiedy ciasto nabierze jednolitej konsystencji, przełóż je do przygotowanej wcześniej formy.

  4. 4

    Babkę migdałową piecz w nagrzanym piekarniku (od razu zmniejsz temperaturę do 170 st. C) przez 50-60 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy patyczek wbity w środek, po wyciągnięciu będzie całkowicie suchy.

  5. 5

    W międzyczasie na patelni zagotuj wodę z cukrem. Kiedy syrop cukrowy będzie gotowy, odstaw ciecz na bok i pozostaw ją do ostudzenia.

  6. 6

    Na suchej patelni rozsyp  płatki migdałów i smaż je, aż przybiorą delikatnie różowego odcienia. Kiedy się zarumienią, od razu wyłącz palnik i przełóż je do miski.

  7. 7

    Upieczoną babkę migdałową pozostaw do ostygnięcia w foremce na ok. 10 minut. Po ich upływie odetnij równo wierzchnią część ciasta, następnie przechyl foremkę i delikatnie wyciągnij z niej babkę. Czubek ciasta polej syropem cukrowym i posyp prażonymi płatkami migdałowymi.

     

    Wypróbuj także przepis na babkę czekoladową.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też