Sałatka z komosy ryżowej i łososia

Sałatka z komosy ryżowej i łososia
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 200 g Komosa ryżowa
  • 0.5 Sztuka Skórka z cytryny
  • 150 g Łosoś
  • Sok z cytryny
  • 1 sztuka Cebula dymka
  • 2 garście Miks sałat
  • 2 łodygi Natka pietruszki
  • 16 sztuk Pomidory koktajlowe
  • 0.5 Sztuka Ogórek
  • Sól
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Przepłucz komosę ryżową, włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj ok. 15 minut. Ugotowaną komosę ryżową dopraw odrobiną soli i zetrzyj skórkę z cytryny. Całość wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.

  2. 2

    Umyj łososia, osusz i usuń z niego skórę. Następnie posól i dopraw czarnym pieprzem mielonym. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i smaż łososia na złoty kolor, z każdej strony przez ok. 3-4 minuty. Następnie zdejmij patelnię z palnika, skrop sokiem z cytryny i odstaw na bok.

  3. 3

    Dymkę umyj i pokrój na drobne kawałki. Połącz ją z miksem sałat i posiekaną pietruszką.

  4. 4

    Umyj pomidory i pokrój je na połówki. Umyj ogórka i pokrój go w większą kostkę. Wszystko połącz w dużej misce, dopraw solą oraz pieprzem i skrop oliwą. Całość lekko wymieszaj.

  5. 5

    Na koniec dodaj komosę ryżową i kawałki podartego łososia.

     

    Wypróbuj także przepis na sałatkę z komosy ryżowej z warzywami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też