Sałatka z komosy ryżowej i łososia
Jeśli nie urozmaiciłeś jeszcze swojej diety o komosę ryżową, pamiętaj, aby szybko to naprawić. Quinoa z pewnością Cię do siebie przekona — jest łatwa w przygotowaniu i posiada łagodny orzechowy smak. Dodatkowo sałatka z komosy ryżowej wzbogacona jest świeżymi warzywami i pysznymi kawałkami łososia.
Składniki
- 200 g Komosa ryżowa
- 0.5 Sztuka Skórka z cytryny
- 150 g Łosoś
- Sok z cytryny
- 1 sztuka Cebula dymka
- 2 garście Miks sałat
- 2 łodygi Natka pietruszki
- 16 sztuk Pomidory koktajlowe
- 0.5 Sztuka Ogórek
- Sól
- Oliwa z oliwek
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Przepłucz komosę ryżową, włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj ok. 15 minut. Ugotowaną komosę ryżową dopraw odrobiną soli i zetrzyj skórkę z cytryny. Całość wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
- 2
Umyj łososia, osusz i usuń z niego skórę. Następnie posól i dopraw czarnym pieprzem mielonym. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i smaż łososia na złoty kolor, z każdej strony przez ok. 3-4 minuty. Następnie zdejmij patelnię z palnika, skrop sokiem z cytryny i odstaw na bok.
- 3
Dymkę umyj i pokrój na drobne kawałki. Połącz ją z miksem sałat i posiekaną pietruszką.
REKLAMA - 4
Umyj pomidory i pokrój je na połówki. Umyj ogórka i pokrój go w większą kostkę. Wszystko połącz w dużej misce, dopraw solą oraz pieprzem i skrop oliwą. Całość lekko wymieszaj.
- 5
Na koniec dodaj komosę ryżową i kawałki podartego łososia.
Wypróbuj także przepis na sałatkę z komosy ryżowej z warzywami.