Obłędna w smaku babka czekoladowa. Koniecznie musisz jej spróbować!

 Babka czekoladowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Babka czekoladowa

  • 200 g Mąka pszenna
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 150 g Masło
  • 3 Jajko
  • 120 g Gorzka czekolada
  • 1 łyżka Kakao
  • 150 g Cukier
  • 3 łyżki Mleko

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj formę na babkę. Nasmaruj ją masłem i posyp odrobiną bułki tartej.

  2. 2

    Czekoladę połam na kawałki, zalej mlekiem i rozpuść w kąpieli wodnej.

  3. 3

    W misce połącz masło z cukrem. Składniki zmiksuj na aksamitny krem. Do masy wbijaj po 1 jajku i nie przestawaj miksować. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj wszystkie składniki.

  4. 4

    Do ciasta na babkę czekoladową dodaj mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj łopatką.

  5. 5

    Gotową masę przełóż do foremki. Babkę czekoladową piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 40 minut.

  6. 6

    Babka czekoladowa gotowa! Teraz udekoruj ją wedle uznania, np. cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Wypróbuj również przepis na babkę marmurkową — z pewnością skradnie Twoje serce.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też