Obłędna w smaku babka czekoladowa. Koniecznie musisz jej spróbować!
Babka czekoladowa to proste ciasto, które doskonale smakuje razem z kawą czy ciepłą herbatą. Chociaż w głównej mierze kojarzy się nam z Wielkanocą, bez przeszkód możemy przygotowywać ją poza okresem świątecznym.
Składniki
Babka czekoladowa
- 200 g Mąka pszenna
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 150 g Masło
- 3 Jajko
- 120 g Gorzka czekolada
- 1 łyżka Kakao
- 150 g Cukier
- 3 łyżki Mleko
Przygotowanie
- 1
Przygotuj formę na babkę. Nasmaruj ją masłem i posyp odrobiną bułki tartej.
- 2
Czekoladę połam na kawałki, zalej mlekiem i rozpuść w kąpieli wodnej.
- 3
W misce połącz masło z cukrem. Składniki zmiksuj na aksamitny krem. Do masy wbijaj po 1 jajku i nie przestawaj miksować. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj wszystkie składniki.
REKLAMA - 4
Do ciasta na babkę czekoladową dodaj mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj łopatką.
- 5
Gotową masę przełóż do foremki. Babkę czekoladową piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 40 minut.
- 6
Babka czekoladowa gotowa! Teraz udekoruj ją wedle uznania, np. cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Wypróbuj również przepis na babkę marmurkową — z pewnością skradnie Twoje serce.
Zobacz także: