Ciasto francuskie, które przygotujesz samodzielnie! Idealne z różnymi dodatkami

Domowe ciasto francuskie
Źródło: GettyImages

Składniki

Domowe ciasto francuskie

  • 150 g Mąka krupczatka
  • 250 g Mąka pszenna
  • 1 łyżka Sól kamienna
  • 200 ml Woda
  • 0.5 kilogram Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Zacznij od rozpuszczenia soli w wodzie, a następnie w niewielkim rondelku roztop część masła — 75 g. Pozostaw je na chwilę, by lekko ostygło.

  2. 2

    W dużej misce połącz obie mąki, dodaj do nich słoną wodę i roztopione masło.

  3. 3

    Wszystkie składniki połącz ze sobą, formując z nich kulę. Spłaszcz ją i owiń w folię spożywczą. Następnie umieść spłaszczoną kulę w lodówce i pozostaw w niej na ok. 2 godziny.

  4. 4

    Masło, które zostało, pokrój na mniejsze kawałki. Umieść je w misce i ucieraj za pomocą miksera na gładką masę.

  5. 5

    Kiedy masło osiągnie odpowiednią konsystencję, umieść je między kawałkami folii lub papieru i rozwałkuj na kształt prostokąta (staraj się, aby miało grubość ok. 2 cm), a następnie włóż je do lodówki.

  6. 6

    Kiedy masło się chłodzi, wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na kształt kwadratu o maksymalnej grubości 2 cm. Staraj się, żeby środek był nieco grubszy od boków. Ważne jest także, aby wałkować ciasto w jednym kierunku.

  7. 7

    Na środek ciasta wyłóż schłodzone masło. Rogi masła muszą znajdować się na środkach boków ciasta.

  8. 8

    Uformuj z ciasta kopertę, łącząc ze sobą rogi ciasta oraz zlepiając je na złączeniach. Należy to zrobić dokładnie, żeby masło nie wydostało się na zewnątrz podczas wałkowania.

  9. 9

    Rozwałkuj ciasto z masłem na kształt prostokąta. Długość prostokąta powinna być trzy razy większa od jego szerokości.

  10. 10

    Tak rozwałkowane ciasto francuskie złóż na 3 części, ponownie formując z nich prostokąt. Umieść je w lodówce na ok. 2 godziny.

  11. 11

    Po upływie wskazanego czasu wyjmij ciasto francuskie i obróć je o 90 st. Ponownie rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta, po czym złóż na 3 części i umieść w lodówce (2 godz.).

  12. 12

    Ponawiaj czynności kroku opisanego powyżej 6 razy. Przy każdym wałkowaniu schłodzonego ciasta pamiętaj o podsypaniu go cieniutką warstwą mąki — zapobiegnie to przywieraniu ciasta do stolnicy. Przy ostatnim wałkowaniu staraj się, aby ciasto francuskie miało grubość ok. 4 mm.

  13. 13

    Ciasto francuskie piecz przez ok. 15 minut w temperaturze 200 st. C i komponuj z ulubionymi dodatkami.

    Polecamy przepis na roladki z ciasta francuskiego.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też