Żeberka z grilla — prosty przepis, który uświetni Twojego grilla

Żeberka z grilla
Źródło: GettyImages

Składniki

Żeberka z grilla

  • 1 kg Żeberka wieprzowe
  • 5 ząbków Czosnek niedźwiedzi
  • 2 łyżki Musztarda
  • 3 łyżki Olej roślinny
  • 2 łyżki Sos sojowy
  • 1 łyżeczka Miód
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować marynatę, wymieszaj ze sobą musztardę, olej, sos sojowy i miód. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (możesz także zetrzeć go na tarce lub drobno posiekać) i płaską łyżeczkę soli. Całość ponownie wymieszaj.

  2. 2

    Płat żeberek wieprzowych podziel na podobnej wielkości paski, krojąc wzdłuż kości.

  3. 3

    Przygotowane kawałki żeberek umieść w misce z marynatą i dokładnie je wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odłóż do lodówki, najlepiej na całą noc.

  4. 4

    Przed rozpoczęciem grillowania żeberka powinny być w temperaturze pokojowej. Należy je wyjąć na minimum godzinę przed planowanym grillem.

  5. 5

    Paski żeberek ułóż obok siebie na mocno rozgrzanym grillu. Co jakiś czas obracaj je, kontrolując stopień przypieczenia.

  6. 6

    Gotowe żeberka z grilla przełóż na talerz. Możesz je podawać w towarzystwie szaszłyków warzywnych lub kukurydzy z grilla. 

    Wypróbuj także przepis na inny specjał grillowy — karkówkę w coli.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też