Udka faszerowane — proste danie, które zaskoczy Twoich bliskich

Udka faszerowane z kurczaka
Źródło: GettyImages

Składniki

Udka faszerowane

  • 500 g Pieczarki
  • 1 łyżka Masło
  • 1 łyżka Olej rzepakowy
  • 8 sztuk Udka z kurczaka
  • 200 g Ser żółty
  • 1 garść Posiekana natka pietruszki
  • 3 łyżeczki Sól
  • 2 łyżeczki Słodka papryka czerwona
  • 2 łyżeczki Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Udka z kurczaka wytrybuj z kości oraz ściągnij z nich skórę, tak, aby otrzymać płaskie kawałki mięsa. Sól, słodką paprykę mieloną oraz czarny pieprz mielony wymieszaj w miseczce. Taką mieszanką przypraw natrzyj dokładnie przygotowane mięso.

  2. 2

    Pieczarki starannie umyj, aby nie pozostały na nich żadne zabrudzenia. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach lub pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego i dodaj rozdrobnione pieczarki. Następnie dopraw grzyby solą oraz czarnym pieprzem mielonym i smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Pozostaw do przestygnięcia.

  3. 3

    Aby przygotować nadzienie do udek faszerowanych, wymieszaj ze sobą ostudzone pieczarki, ser żółty, masło oraz posiekaną natkę pietruszki.

  4. 4

    Gotowy farsz nakładaj na udka, a następnie zwiń je w rolady. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez godzinę bez przykrycia w nagrzanym do 210 st. C piekarniku. Po tym czasie obniż temperaturę do 180 st. C i kontynuuj pieczenie udek faszerowanych przez następne 30 minut. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też