Obłędnie pyszne pierogi z makiem na Twój świąteczny stół

Pierogi z makiem
Źródło: GettyImages

Składniki

Pierogi z makiem

  • 1 Żółtko
  • 100 g Mak
  • 1 łyżka Masło
  • 1 szklanki Mleko
  • 4 łyżki Posiekane orzechy włoskie
  • 1 łyżka Miód
  • 1 łyżka Rodzynki
  • 1 łyżka Cukier
  • 0.75 Szklanka Woda
  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Mąkę pszenną przesiej przez sitko do miski lub na stolnicę, dodaj łyżeczkę soli i powoli wlewaj wodę, jednocześnie ugniatając ciasto. Wyrabiaj je tak długo, aż stanie się ono elastyczne i miękkie. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw na kwadrans.

  2. 2

    Mak przepłucz na sitku i przełóż do rondelka. Zalej go szklanką gorącego mleka i zagotuj. Utrzymuj wrzenie przez 30 minut na minimalnej mocy palnika. Po tym czasie odcedź mak i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, następnie zmiel na sitku o najmniejszych oczkach. 

  3. 3

    W garnuszku roztop masło, dodaj zmielony mak, posiekane orzechy włoskie, miód, cukier oraz rodzynki. Całość gotuj przez ok. 2-3 minuty, a następnie ściągnij z palnika i pozostaw do wystudzenia. Gdy farsz osiągnie temperaturę pokojową, dodaj do niego żółtko, a całość starannie wymieszaj.

  4. 4

    Ciasto na pierogi z makiem rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Grubość zależy od osobistych preferencji. Następnie za pomocą szklanki lub specjalnej foremki wykrój kółka. Na każdy wycięty kawałek ciasta nałóż porcję farszu i bardzo dokładnie sklej brzegi pierożków. 

  5. 5

    Pierogi z makiem należy gotować w osolonej wodzie przez ok. 1 minutę od ich wypłynięcia. Danie smakuje wyśmienicie podane ze stopionym masłem lub kleksem kwaśnej śmietany.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też