Obłędnie pyszne pierogi z makiem na Twój świąteczny stół
Pierogi z makiem to przepis, który w ostatnich latach coraz częściej pojawia się na stołach podczas wieczerzy wigilijnej. Jest to wspaniałe urozmaicenie tej uroczystej kolacji, podczas której królują potrawy wytrawne. Warto jednak podkreślić, że pierogi z makiem to receptura, którą można delektować się przez cały rok. Wszystkie składniki są ogólnodostępne i z łatwością można je zakupić także poza okresem świątecznym. Koniecznie przygotuj smakowite pierogi z makiem i zachwyć nimi swoich najbliższych.
Składniki
Pierogi z makiem
- 1 Żółtko
- 100 g Mak
- 1 łyżka Masło
- 1 szklanki Mleko
- 4 łyżki Posiekane orzechy włoskie
- 1 łyżka Miód
- 1 łyżka Rodzynki
- 1 łyżka Cukier
- 0.75 Szklanka Woda
- 2 szklanek Mąka pszenna
- 1 łyżeczka Sól
Przygotowanie
- 1
Mąkę pszenną przesiej przez sitko do miski lub na stolnicę, dodaj łyżeczkę soli i powoli wlewaj wodę, jednocześnie ugniatając ciasto. Wyrabiaj je tak długo, aż stanie się ono elastyczne i miękkie. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw na kwadrans.
- 2
Mak przepłucz na sitku i przełóż do rondelka. Zalej go szklanką gorącego mleka i zagotuj. Utrzymuj wrzenie przez 30 minut na minimalnej mocy palnika. Po tym czasie odcedź mak i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, następnie zmiel na sitku o najmniejszych oczkach.
- 3
W garnuszku roztop masło, dodaj zmielony mak, posiekane orzechy włoskie, miód, cukier oraz rodzynki. Całość gotuj przez ok. 2-3 minuty, a następnie ściągnij z palnika i pozostaw do wystudzenia. Gdy farsz osiągnie temperaturę pokojową, dodaj do niego żółtko, a całość starannie wymieszaj.
- 4
Ciasto na pierogi z makiem rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Grubość zależy od osobistych preferencji. Następnie za pomocą szklanki lub specjalnej foremki wykrój kółka. Na każdy wycięty kawałek ciasta nałóż porcję farszu i bardzo dokładnie sklej brzegi pierożków.
- 5
Pierogi z makiem należy gotować w osolonej wodzie przez ok. 1 minutę od ich wypłynięcia. Danie smakuje wyśmienicie podane ze stopionym masłem lub kleksem kwaśnej śmietany.
Zobacz także:
Mak to składnik wielu świątecznych potraw. Nie ulega wątpliwości, że Polacy uwielbiają potrawy wykonane z jego dodatkiem. Zarówno wigilijna kutia, makówka, jak i sernik z jego dodatkiem cieszą się ogromną popularnością. Wśród tych dań nie może zabraknąć pierogów z makiem. Jest to potrawa absolutnie wyjątkowa, którą szczególnie warto przygotować w okresie świąt Bożego Narodzenia. Zapoznaj się z poniższą recepturą, aby poznać wszystkie tajniki przygotowania znakomitych pierogów z makiem.
Zobacz także: Pierogi z kapustą i grzybami — świąteczny must have na Twoim stole
Jak urozmaicić podstawowy przepis na pierogi z makiem?
Pierogi z makiem to przepis, który można serwować w wielu różnorodnych odsłonach. Doskonale smakują przyrządzone z ulubionymi bakaliami. Zachęcamy do wypróbowania smakowitych pierogów z makiem podanych z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczy, drobno posiekanych daktyli, czy płatków migdałowych. Danie to można serwować z porcją stopionego masła — to możliwość najprostsza, jednak niezawodna. Osoby, które nie boją się dodatkowych kalorii, mogą serwować pierogi z makiem smażone na oleju. Dzięki temu będą one miały przyjemnie chrupiącą skorupkę.
Farsz do tych klusek można wzbogacić także w dodatek twarogu. Takie zestawienie uważane jest za jedno z najbardziej tradycyjnych. Pierogi z makiem i serem będą także zawierały większą ilość białka, dzięki czemu posiłek ten stanie się lepiej zbilansowany. Osoby, które nie przepadają za tradycyjną formą ciasta wykonaną wyłącznie z mąki oraz wody mogą przygotować pierogi drożdżowe z makiem. W takim przypadku kluski nie będą gotowane, lecz pieczone.