Rewelacyjna kaczka pieczona z jabłkami. Poznaj sprawdzony przepis

Pieczona kaczka z jabłkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Pieczona kaczka z jabłkami

  • 1 Kaczka
  • 2 łyżki Sok z cytryny
  • 3 łyżki Majeranek
  • 8 sztuk Jabłko
  • 1 łyżka Sól
  • Smalec
  • 0.5 Łyżka Pieprz

Dodatkowo

  • 1 słoik Żurawina do mięs i serów

Przygotowanie

  1. 1

    Mięso kaczki natrzyj z każdej strony przyprawami, a następnie odłóż do lodówki, aby nabrało odpowiedniego aromatu. Obierz 4 jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój owoce na ćwiartki i posyp 1 łyżką majeranku.

  2. 2

    Wyjmij z lodówki zamarynowaną kaczkę i wypełnij jej wnętrze przygotowanymi wcześniej jabłkami. Otwór na brzuchu zaszyj nitką bawełnianą, aby mięso nie rozpadło się w trakcie pieczenia. 

  3. 3

    Wysmaruj dowolnym tłuszczem dużą brytfannę i ułóż na niej kaczkę. Piecz ją przez ok. 2 godziny w temperaturze 180 st. C, co jakiś czas sprawdzając stan. Kiedy mięso będzie miało delikatnie złocisty kolor, przykryj kaczkę folią aluminiową i kontynuuj pieczenie. Po ok. 1 godzinie z kaczki wytopi się tłuszcz.

  4. 4

    Pozostałe 4 jabłka pokrój na ćwiartki, a następnie na jeszcze mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżeczki płynnego smalcu i rozpocznij duszenie jabłek. Wrzuć je na rozgrzany tłuszcz i dodaj do nich sok wyciśnięty z cytryny, cukier oraz odrobinę majeranku. Owoce duś pod przykryciem aż do uzyskania pożądanej miękkości. Warto co jakiś czas sprawdzać stan jabłek, aby nie uległy zagotowaniu. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też