Przepyszna nalewka z mandarynek, doskonała na zimę
Nalewka z mandarynek to wspaniały, domowy trunek, który odznacza się słodkim smakiem, dlatego wyrób nierzadko dodawany jest do kaw i różnych napojów. Jeśli jesteś fanem mandarynek, ten przepis jest idealny dla Ciebie. Po spożyciu owoców nie pozbywaj się ściągniętych z nich skórek. Możesz przyrządzić z nich wyśmienitą nalewkę mandarynkową.
Składniki
Nalewka z mandarynek
- 1 litr Spirytus rektyfikowany
- 400 g Cukier
- 100 g Skórka z mandarynek
- 500 ml Woda
Przygotowanie
- 1
Po zjedzeniu mandarynek nie pozbywaj się ich skórek — 100 g rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100 st. C na 1-2 godziny. Ważne, żeby skórki dobrze się wysuszyły.
- 2
Po zjedzeniu mandarynek nie pozbywaj się ich skórek — 100 g rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100 st. C na 1-2 godziny. Ważne, żeby skórki dobrze się wysuszyły.
- 3
Po upływie 3 dni do garnka wlej wodę, dodaj cukier i sporządź ze składników syrop cukrowy. Wystarczy podgrzewać mieszankę i mieszać zawartość garnka aż do rozpuszczenia się słodzidła. Następnie do roztworu dodaj nalewkę z mandarynek, przecedzoną przez gazę, bibułkę lub filtr do kawy. Syrop cukrowy połączony z alkoholem mieszaj energicznie, a po chwili przelej trunek do dużego słoja lub gąsiorka, szczelnie zamknij i odłóż w to samo miejsce, co poprzednio — tym razem na 2 tygodnie.
- 4
Po 14 dniach ponownie przefiltruj nalewkę z mandarynek, po czym rozlej ją do docelowych, czystych butelek i szczelnie zatkaj.
Zobacz także:
Nalewka z mandarynek to alkohol wprost idealny na okres zimowy. Wyborny w smaku trunek umili mroźne wieczory, osładzając spotkania w gronie rodziny lub znajomych. Przepis na nalewkę z mandarynek składa się ze skórek obranych z owoców, co z pewnością spodoba się osobom, wyznającym zasadę zero waste. Po zjedzeniu ulubionego przysmaku nie trzeba pozbywać się “odpadków”, które do tej pory trafiały do kosza na śmieci — można dać im drugie życie, wykonując przepis na najlepszą nalewkę mandarynkową.
Dlaczego warto zrobić nalewkę z mandarynek? Właściwości i skład wyrobu
Nalewka z mandarynek to przepis doskonały dla fanów smaku i aromatu tych owoców. Trunek charakteryzuje mocny zapach, który na myśl przywodzi święta i ciepło rodzinne. Receptura opiera się na składnikach, takich jak skórka z mandarynki, cukier, spirytus oraz woda, które razem tworzą rozkoszny napój wysokoprocentowy. Poza walorami smakowymi oraz działaniem odprężającym nalewka z mandarynek posiada także sporo właściwości zdrowotnych, wartych naszej uwagi.
Wyrób przygotowany na spirytusie posiada działanie lecznicze, doceniane zwłaszcza w sezonie przeziębień i infekcji. Mało osób wie, że niweluje ból gardła, kaszel, a nawet duszności. Przez wzgląd na fakt, że nalewka z mandarynek przyrządzona jest ze skórek owoców, trunek obfituje w witaminę A oraz C, które pozytywnie wpływają na wygląd skóry, zwalczają wolne rodniki, a do tego pozwalają nam zadbać o zdrowie i kondycję oczu.
Zobacz także: Dżem z pomarańczy, którym można zajadać się przez cały rok
Jak zrobić nalewkę mandarynkową? Przepis krok po kroku
Przepis na nalewkę z mandarynek nie jest ani skomplikowany, ani też wymagający nakładu czasu. Składa się z kilku prostych kroków, z którymi poradzi sobie nawet osoba "raczkująca" w kuchni.
W pierwszej kolejności należy wysuszyć skórki z mandarynek w piekarniku, następnie zalać je alkoholem i odstawić na 3 dni. Po tym czasie przefiltrować trunek i połączyć go ze sporządzonym syropem cukrowym, po czym przelać do słoja i odstawić na 14 dni. Kiedy upłyną, nalewkę z mandarynek wystarczy raz jeszcze przefiltrować i wlać do butelek.