Przepyszna nalewka z mandarynek, doskonała na zimę

Nalewka z mandarynek
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z mandarynek

  • 1 litr Spirytus rektyfikowany
  • 400 g Cukier
  • 100 g Skórka z mandarynek
  • 500 ml Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Po zjedzeniu mandarynek nie pozbywaj się ich skórek — 100 g rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100 st. C na 1-2 godziny. Ważne, żeby skórki dobrze się wysuszyły.

  2. 2

    Po zjedzeniu mandarynek nie pozbywaj się ich skórek — 100 g rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100 st. C na 1-2 godziny. Ważne, żeby skórki dobrze się wysuszyły.

  3. 3

    Po upływie 3 dni do garnka wlej wodę, dodaj cukier i sporządź ze składników syrop cukrowy. Wystarczy podgrzewać mieszankę i mieszać zawartość garnka aż do rozpuszczenia się słodzidła. Następnie do roztworu dodaj nalewkę z mandarynek, przecedzoną przez gazę, bibułkę lub filtr do kawy. Syrop cukrowy połączony z alkoholem mieszaj energicznie, a po chwili przelej trunek do dużego słoja lub gąsiorka, szczelnie zamknij i odłóż w to samo miejsce, co poprzednio — tym razem na 2 tygodnie. 

  4. 4

    Po 14 dniach ponownie przefiltruj nalewkę z mandarynek, po czym rozlej ją do docelowych, czystych butelek i szczelnie zatkaj.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też