Prosty przepis na wegetariański pasztet z cukinii — stanie się hitem każdego spotkania

Pasztet z cukinii
Źródło: Shutterstock/thepiwko

Składniki

Pasztet z cukinii

  • 5 łyżek Kasza manna
  • Kurkuma
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 kg Cukinia zielona
  • 3 sztuki Jajko
  • 1 sztuka Marchew
  • 3 ząbki Czosnek
  • 0.75 Szklanka Bułka tarta
  • Sól
  • 4 łyżki Posiekana natka pietruszki
  • 4 łyżki Oliwa z oliwek
  • Pieprz czarny mielony
  • Zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. 1

    Cukinię starannie umyj, osusz, a następnie pozbaw końcówek i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

  3. 3

    Marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 

  4. 4

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.

  5. 5

    Cukinię wraz z cebulą umieść w misce i dodaj 2 łyżeczki soli. Starannie wymieszaj składniki i odstaw je na 30 minut. Gdy upłynie wskazany czas, przełóż warzywa na sito i odsącz je z nadmiaru wody.

  6. 6

    Odciśnięte warzywa ponownie umieść w misce, dodaj startą marchewkę, oliwę z oliwek, bułkę tartą, kaszę mannę, posiekaną natkę pietruszki, czosnek oraz jajka. Komponenty bardzo dokładnie wymieszaj. 

  7. 7

    Dopraw przygotowaną masę do smaku solą, czarnym pieprzem mielonym, kurkumą mieloną oraz ziołami prowansalskimi i ponownie wymieszaj wszystkie składniki. 

  8. 8

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  9. 9

    Keksówkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  10. 10

    Masę na pasztet z cukinii przełóż do foremki i wyrównaj jej wierzch łyżką. Umieść keksówkę w piekarniku i piecz potrawę przez ok. 75 minut.

     

    Pasztet z cukinii należy serwować po całkowitym przestudzeniu. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też