Pyszny kurczak w cieście kokosowym, który rozpływa się w ustach. Jedyny taki przepis
Filety drobiowe to bez wątpienia jeden z najchętniej serwowanych rodzajów mięsa. Stanowią znakomite źródło białka oraz zawierają niewiele tłuszczu. Jeżeli poszukujesz innowacyjnego pomysłu na podanie tego specjału, koniecznie przygotuj kurczaka w cieście kokosowym. Smakołyk ten przyrządzisz w 3 prostych krokach, które zostały starannie opisane, aby nawet początkujący miłośnicy gotowania mogli bez trudu wykonać mięsne kąski w chrupiącej panierce.
Składniki
Kurczak w cieście kokosowym
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 0.5 Łyżeczka Przyprawa do kurczaka
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 200 ml Mleko
- 400 g Filet z kurczaka
- 0.33 Łyżeczka Słodka papryka
- 1 sztuka Jajko
- 1.25 szklanki Mąka pszenna
- 0.33 Łyżeczka Curry
- 80 g Wiórki kokosowe
- Pieprz czarny mielony
- Olej rzepakowy
Przygotowanie
- 1
Do miski wlej mleko, następnie wbij jajko oraz wsyp mąkę pszenną i wiórki kokosowe. Dodaj także szczyptę soli oraz szczyptę czarnego pieprzu mielonego. Składniki starannie wymieszaj trzepaczką kuchenną.
- 2
Pierś z kurczaka starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i usuń pozostałe błony. Następnie pokrój mięso w kostkę i umieść je w misce. Filety dopraw solą, czerwoną papryką w proszku, curry, a także przyprawą do kurczaka. Mięso natrzyj przyprawami, a następnie umieść w misce z przygotowanym ciastem i ponownie wymieszaj komponenty, aby wszystkie kawałki kurczaka pokryła masa kokosowa.
- 3
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Następnie dodaj kawałki mięsa i smaż je przez ok. 2 minuty na każdej ze stron, po czym przełóż usmażone kąski na kawałek ręcznika papierowego w celu pozbycie się nadmiaru tłuszczu. Kurczak w cieście kokosowym smakuje znakomicie podany z dipem słodko-kwaśnym.
Zobacz także:
- Makaron soba z kurczakiem to pomysł na pożywny posiłek. Bliscy będą zachwyceni!
- Smażony makaron po chińsku — perfekcyjne danie kuchni azjatyckiej na twoim talerzu
- Kurczak słodko kwaśny na obiad we dwoje — wyjątkowe danie na szczególne okazje
Kurczak w cieście kokosowym to receptura, która perfekcyjnie zapobiega nudzie i monotonii w domowym jadłospisie. Jest niezwykle soczysty i delikatny. Dodatek wiórków kokosowych nadaje daniu niepowtarzalnego aromatu, a starannie skomponowana mieszanka przypraw odpowiada za niezapomniane doznania smakowe. Ze względu na swój uniwersalny charakter kurczak w cieście kokosowym może być serwowany jako przekąska, ale także element obiadu, czy kolacji. Frykas ten warto zestawić z dodatkami dopasowanymi do osobistych preferencji smakowych. Dzięki temu każdy zasiadający przy stole domownik będzie zadowolony z efektu, a po skończonym posiłku poprosi o dokładkę.
Zobacz także: Kurczak teriyaki — danie, które chciałbyś jeść codziennie! Banalny przepis
Kurczak w cieście kokosowym — z czym podać?
Kurczak w cieście kokosowym może być zajadany zarówno w formie przekąski, jak i jako element dania głównego. To smakowity pomysł na przegryzkę w trakcie imprez i spotkań w gronie znajomych. Wystarczy zestawić mięsne kąski z lubianymi sosami, a z pewnością znikną z talerzy w mgnieniu oka. Z uwagi na poręczny kształt tego przysmaku, można zajadać go bez użycia sztućców, co jest szczególnie istotne podczas przyjęć bufetowych. Z tego względu może stanowić alternatywę dla często szykowanych szaszłyków, kanapeczek, czy mini wrapów.
Kurczak w cieście kokosowym może także stanowić dodatek do dania głównego. Smakuje wybornie podany z ryżem lub domowymi frytkami oraz porcją surówki. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by mięsne kąski zestawić z innymi komponentami, przykładowo pieczonymi batatami, warzywami na parze bądź tradycyjnym purée — z ziemniaków lub innych warzyw. Specjał ten świetnie sprawdzi się ponadto jako unikatowy pomysł na niedzielny obiad. Jeżeli klasyczne schabowe z buraczkami i gotowanymi ziemniakami ci się znudziły, kotlety polecamy wymienić na kurczaka w cieście kokosowym. Na pewno się nie zawiedziesz!