Pieczona ciecierzyca — przekąska (nie tylko) dla miłośników zdrowego jedzenia

Pieczona ciecierzyca
Źródło: GettyImages

Składniki

Pieczona ciecierzyca

  • 30 ml Olej rzepakowy
  • 2 puszki Ciecierzyca z puszki
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 2 łyżeczki Wędzona papryka
  • 0.5 Łyżeczka Ostra papryka mielona

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Ciecierzycę umieść na sitku i przepłucz ją zimną wodą, a następnie przełóż na ręcznik papierowy w celu osuszenia. 

  3. 3

    Do dużej miski wsyp ciecierzycę, dodaj olej rzepakowy oraz przyprawy (papryka słodka, papryka ostra oraz sól) i starannie wymieszaj podane składniki.

  4. 4

    Na prostokątnej blaszce rozłóż papier do pieczenia, a następnie ułóż na niej przyprawioną ciecierzycę. 

  5. 5

    Formę z ciecierzycą włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przekąskę przez ok. 30 minut, aż do zarumienienia. W trakcie pieczenia warto przemieszać dwukrotnie ziarenka, aby równomiernie się przypiekły. 

  6. 6

    Po tym czasie pieczona ciecierzyca jest gotowa do spożycia. Rekomendujemy serwować ją z ulubionym sosem. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też