Wyszukany tatar z łososia, którym zaskoczysz gości

Tatar z łososia
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na tatara z łososia

  • 300 g Łosoś
  • 200 g Wędzony łosoś
  • 1 garść Kapary
  • 4 sztuki
  • 1 gałązka Koperek
  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz
  • 1 łyżka Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Surowe mięso z łososia – najlepiej dobrze wyfiletowane – myjemy pod bieżącą wodą i suszymy papierowym ręcznikiem. Odkrajamy skórę i usuwamy ości – jeśli jakieś są.

  2. 2

    Mielimy mięso w maszynce do mięsa, blendujemy w miseczce z ostrzami lub siekamy na bardzo drobne kawałki nożem. To samo robimy z łososiem wędzonym.

  3. 3

    Oba rodzaje łososia na tatar wkładamy do miski i mieszamy.

  4. 4

    Do miski dodajemy sok z cytryny, sól oraz pieprz i mieszamy wszystkie składniki.

  5. 5

    Na malutkie kawałeczki kroimy pieczarki marynowane, kapary a także koperek oraz cebulę. 

  6. 6

    Warzywa dodajemy do łososia i łączymy wszystko, delikatnie mieszając.

  7. 7

    Gotowego tatara możemy przełożyć do niewielkich kieliszków i serwować z małą łyżeczką. Możemy je ułożyć w formie łódeczek na listkach cykorii lub sałaty rzymskiej. Tatara można także przełożyć na małe wycięte z pieczywa okrągłą foremką, stostowane kawałki pieczywa. Tatar może także być po prostu umieszczony w misce – do samodzielnego nakładania na talerz. Wszystkie opcje będą odpowiednie na imprezę czy zabawę sylwestrową.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też