Wyszukany tatar z łososia, którym zaskoczysz gości
Tatar z łososia to danie, które robi wrażenie – zwłaszcza na zaproszonych gościach, którzy doceniają wykwintne smaki i elegancję podanych dań. Tatar z łososia pozwala puścić wodze fantazji, tym bardziej, że tę bardzo smaczną przekąskę można zaserwować na wiele ciekawych sposobów – od łódeczek z cykorii, po małe porcje w prostych kieliszkach. Równie efektowne jest wyłożenie zgrabnych półokrągłych porcyjek uzyskanych przez nałożenie ich na talerz łyżką do nakładania lodów albo jako małe grzanki z tostowanego pieczywa.
Składniki
Składniki na tatara z łososia
- 300 g Łosoś
- 200 g Wędzony łosoś
- 1 garść Kapary
- 4 sztuki
- 1 gałązka Koperek
- 0.5 Sztuka Cebula
- 1 Szczypta Sól
- 1 szczypta Pieprz
- 1 łyżka Sok z cytryny
Przygotowanie
- 1
Surowe mięso z łososia – najlepiej dobrze wyfiletowane – myjemy pod bieżącą wodą i suszymy papierowym ręcznikiem. Odkrajamy skórę i usuwamy ości – jeśli jakieś są.
- 2
Mielimy mięso w maszynce do mięsa, blendujemy w miseczce z ostrzami lub siekamy na bardzo drobne kawałki nożem. To samo robimy z łososiem wędzonym.
- 3
Oba rodzaje łososia na tatar wkładamy do miski i mieszamy.
- 4
Do miski dodajemy sok z cytryny, sól oraz pieprz i mieszamy wszystkie składniki.
- 5
Na malutkie kawałeczki kroimy pieczarki marynowane, kapary a także koperek oraz cebulę.
- 6
Warzywa dodajemy do łososia i łączymy wszystko, delikatnie mieszając.
- 7
Gotowego tatara możemy przełożyć do niewielkich kieliszków i serwować z małą łyżeczką. Możemy je ułożyć w formie łódeczek na listkach cykorii lub sałaty rzymskiej. Tatara można także przełożyć na małe wycięte z pieczywa okrągłą foremką, stostowane kawałki pieczywa. Tatar może także być po prostu umieszczony w misce – do samodzielnego nakładania na talerz. Wszystkie opcje będą odpowiednie na imprezę czy zabawę sylwestrową.
Przeczytaj także:
Tatara z łososia – jak na tatara przystało – można zrobić z ryby surowej lub surowej pomieszanej z wędzonym łososiem. Tak jak do tatara z mięsa, tak i do tatara z ryby skomponować można pasujące składniki dodatkowe. Do dania jako elementów serwowanych na boku talerza lub jako gotowy miks posiekać można dodatkowo kapary, kiszony ogórek, jajko przepiórcze (lub kurze), a także awokado i marynowane pieczarki. Wiele zależy od tego, na jaki smak tatara mamy ochotę.
Jak się robi tatara z łososia?
W przypadku tego dania absolutnie kluczowa jest świeżość składników – przede wszystkim ryby, ale nie tylko. Avocado powinno być kremowe, pełne aromatu, miękkie, ale nie przejrzałe i zczerniałe. Łososia można na tatara zblendować w miseczce z ostrzami, zmielić w maszynce do mielenia mięsa, lub bardzo dokładnie posiekać ostrym nożem na desce.
Jeśli chcecie, do tatara z łososia możecie zrobić specjalny sos. Odpowiedni będzie na przykład ten, który zrobimy z sosu sojowego i oleju sezamowego utartych na gładką masę. Dla zwolenników bardziej pikantnych smaków odpowiedni będzie ten sam sos, ale z ekstra dodatkiem w postaci płatków chili.
Jakie zalety ma tatar z łososia?
Tatar z łososia, oprócz tego, że jest bardzo smaczny, jest także bardzo zdrowy – zwłaszcza ten oznaczony certyfikatem pochodzenia ze zrównoważonych łowisk. Łosoś zawiera kwasy Omega-3, które działają korzystnie na serce czy obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Ryba ta jest tłusta, bogata w kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3, białko i witaminy A, D i E. Jedzenie ryb jest zalecane przynajmniej dwa razy w tygodniu, tatar z łososia może więc częściowo zaspokoić te potrzeby. Żeby w pełni docenić smak tej ryby, oprócz tego, że powinna być ona świeża, dobrze także, żeby serwowana była w temperaturze pokojowej wtedy w pełni docenić się jej smak.
Jak podawać tatara z łososia?
Możliwości serwowania tatara z łososia jest wiele. W przypadku imprez zasiadanych w mniejszym gronie można pokusić się o przygotowanie fantazyjnych desek lub talerzyków z porcją siekanej ryby i małymi stosikami pokrojonych na małe części składników dodatkowych: cebuli, kaparów, marynowanych grzybków czy świeżego ogórka i jajka. Taką porcję każdy będzie mógł samodzielnie wymieszać na talerzu – ze składników, na które nie ma ochoty nie skorzystać.
W przypadku przyjęć stojących czy imprez z bufetem lub szwedzkim stołem, konieczne jest przygotowanie gotowych porcji – takich, które łatwo da się zjeść podczas tanecznej domówki, jaką jest na przykład sylwester. W takiej wersji najlepiej wybrać opcję gotowego tatara z łososia ze zmieszanymi dodatkowymi składnikami.
Żeby zrobić większe wrażenie na gościach, łososia można przełożyć do małych kieliszków np. od wódki i włożyć w gotowe porcje łyżeczki od espresso. Takie porcje można wystawić w sekcji rybnej szwedzkiego stołu, czyli tam, gdzie jest na przykład domowe sushi, roladki z łososia i kremowa pasta z łososia na niewielkich grzankach.