Żeberka duszone — niezastąpiony przepis na żeberka skąpane w pysznym sosie

 Żeberka duszone w sosie
Źródło: GettyImages

Składniki

Żeberka duszone

  • 750 ml Woda
  • 50 g Smalec
  • 3 sztuki Cebula
  • 1 kg Żeberka wieprzowe
  • 1 łyżka Sos sojowy
  • 3 sztuki Liście laurowe
  • 2 łyżeczki Słodka papryka czerwona
  • 2 sztuki Ziele angielskie
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Żeberka wieprzowe umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw mięso solą, czarnym pieprzem mielonym oraz słodką papryką w proszku. Tak przygotowane żeberka przykryj folią spożywczą i umieść w lodówce na co najmniej 30 minut.

  2. 2

    Na dużej patelni rozgrzej smalec, a następnie dodaj kawałki przyprawionego mięsa. Podsmaż żeberka na złoty kolor.

  3. 3

    Cebule obierz z łupin, a następnie pokrój w cienkie piórka. Dodaj ją na patelnię z żeberkami i smaż przez następne 5 minut.

  4. 4

    Po wskazanym czasie na patelnię dodaj ziele angielskie, liście laurowe, wodę oraz sos sojowy. Podane składniki wymieszaj, a następnie przykryj naczynie pokrywką i duś przez kolejne 60 minut na palniku o minimalnej mocy. Następnie sprawdź, czy żeberka duszone są odpowiednio miękkie. Jeżeli nie, kontynuuj duszenie i skontroluj miękkość mięsa po upływie następnych 10 minut. Gdy mięso stanie się mięciutkie, ściągnij patelnię z palnika i nakładaj żeberka duszone na talerze.

     

    Gotowy przysmak rewelacyjnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami. Warto podać go ponadto w towarzystwie zasmażanych buraczków lub innego dodatku warzywnego.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też