Pyszne ciastko Kinder Country domowej roboty bez pieczenia

Ciastko Kinder Country
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na ciasto Kinder Country

  • 250 g Śmietanka 30%
  • 250 g Serek mascarpone
  • 0.5 Szklanka Mleko w proszku
  • 1 szklanki Wrzątek
  • 1 sztuka Galaretka cytrynowa
  • 3 szklanek pszenica ekspandowana

Pozostałe składniki

  • 36 sztuk herbatniki
  • 100 g Śmietanka 30%
  • 2 tabliczki Mleczna czekolada

Przygotowanie

  1. 1

    Przepis na ciastko Kinder Country zaczynamy od przygotowania galaretki. Najlepiej wybrać smak cytrynowy i stosować się do zaleceń z przepisu na torebce, czyli zalewamy proszek wrzątkiem i mieszamy do pełnego rozpuszczenia proszku. Galaretkę zostawiamy do całkowitego wystudzenia, czyli na około godzinę.

  2. 2

    Ciastko Kinder Country będziemy przygotowywać w formie wyłożonej papierem do pieczenia, chociaż ciasto nie spędzi w piekarniku ani minuty. Najbardziej spodnią warstwą utworzą herbatniki. Układamy je jeden obok drugiego wykorzystując połowę liczby herbatników.

  3. 3

    Przygotowujemy dużą miskę, do której wlewamy mleko w proszku, przestudzoną galaretkę oraz serek mascarpone. Z pomocą miksera mieszamy wszystkie składniki na gładki, ale dość rzadki krem.

  4. 4

    Do ubicia śmietany wykorzystujemy tę wcześniej dobrze schłodzoną. Naczynie, w którym będziemy ją ubijać także może być chłodne. Śmietana nie musi być sztywna, wystarczy, że będzie miała konsystencję budyniu. Śmietanę dodajemy do masy powstałej z galaretki, mleka w proszku i serka mascarpone. Miksujemy do całkowitego połączenia składników. Do masy wrzucamy pszenicę ekspandowaną, zostawiając połowę szklanki do udekorowania ciasta i bardzo dokładnie mieszamy masę.

  5. 5

    Masę wykładamy na warstwę herbatników, pokrywając nią cały spód i wyrównując by była równa. Blachę wstawiany do lodówki.

  6. 6

    Czas przygotować polewę czekoladową. W tym celu do małego garnuszka wlewamy 100 g śmietanki 30 procent i podgrzewamy ją. Kruszymy na małe kawałki czekoladę mleczną i dodajemy do śmietany mieszając na wolnym ogniu, póki czekolada nie rozpuści się. Krem czekoladowy odstawiamy, żeby się wystudził.

  7. 7

    Kruszymy drugą połowę herbatników na niewielkie kawałki.

  8. 8

    Wyjmujemy ciasto z lodówki i na zastygłą warstwę masy wysypujemy herbatniki. Na nie z kolei wylewamy polewę czekoladową.

  9. 9

    Ostatnią warstwę utworzy pozostawiona resztka pszenicy ekspandowanej wyłożona na krem czekoladowy.

  10. 10

    Ostatni etap przepisu na ciastko Kinder Country to umieszczenie go w lodówce, póki całkiem nie zastygnie, czyli na mniej więcej dwie godziny. Żeby bez problemu kroić ciasto wystarczy użyć noża namoczonego we wrzątku.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też