Żeberka bbq lepsze niż z restauracji. Bezwzględnie musisz ich spróbować

Żeberka bbq
Źródło: GettyImages

Składniki

Żeberka bbq

  • 1 szklanki Ketchup
  • 3 łyżki Sos sojowy
  • 1.5 kg Żeberka wieprzowe
  • 1 łyżka Miód
  • 1 łyżka Ostra papryka mielona
  • 1 łyżeczka Kminek mielony
  • 3 łyżki Musztarda
  • 2 łyżki Wędzona papryka
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    W misce umieść wszystkie składniki niezbędne do przygotowania marynaty, tj. musztardę, ketchup, paprykę wędzoną, paprykę ostrą, miód, sos sojowy oraz kumin rzymski. Starannie wymieszaj wykorzystane komponenty, a następnie podziel sos na dwie jednakowe porcje.

  2. 2

    Żeberka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, po czym pokrój na kawałki. Każda część powinna zawierać 1 lub 2 podłużne kości. Następnie natrzyj je dokładnie połową przygotowanej wcześniej marynaty, zawiń szczelnie folią aluminiową i włóż do lodówki na co najmniej 5 godzin. W międzyczasie pozostałą część marynaty również przechowuj w chłodzie.

  3. 3

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  4. 4

    Żeberka w sosie bbq przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Po tym czasie wyciągnij mięso z kuchenki i zwiększ temperaturę pieczenia do 200 st. C. 

  5. 5

    Posmaruj żeberka połową pozostałej marynaty i zapiekaj przez kolejne 20 minut. Po wskazanym czasie mięsne kąski posmaruj resztą marynaty i piecz przez następne 10 minut. Takie postępowanie spowoduje, że powierzchnia żeberek stanie się przyjemnie lepiąca. Przygotowane żeberka bbq są w pełnej gotowości do zajadania. Wypróbuj ten przysmak w towarzystwie pieczonych ziemniaczków z dodatkiem rozmarynu.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też