Kultowy przepis na grillowaną pierś z kurczaka

Grillowana pierś z kurczaka
Źródło: GettyImages

Składniki

Grillowana pierś z kurczaka

  • 6 sztuk Pierś z kurczaka

Marynata

  • 1.5 łyżeczka Sól gruboziarnista
  • 2 łyżki Wędzona papryka
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 4 łyżki Oliwa z oliwek
  • 2 sztuki Skórka z cytryny
  • 2 sztuki Sok z cytryny
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 łyżka Suszone oregano

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj marynatę do grillowanej piersi z kurczaka. W wybranym naczyniu połącz oliwę z oliwek, sok oraz skórkę startą z 2 cytryn i mieszankę przypraw, w której nie może zabraknąć czarnego pieprzu mielonego, soli morskiej,  suszonego oregano, papryki wędzonej oraz posiekanych lub przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku. Całość starannie wymieszaj.                       

  2. 2

    Piersi z kurczaka umyj pod chłodną wodą, oczyść z błon i osusz, korzystając z ręcznika papierowego. Następnie każdy kawałek mięsa zanurz w przygotowanej marynacie i odłóż je do lodówki na ok. 2 godziny, owijając naczynie folią spożywczą.

  3. 3

    Marynowane filety z kurczaka połóż na grillu i smaż ok. 12 minut, co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę. Grillowana pierś z kurczaka gotowa. Serwuj ją na ciepło, zestawiając z ulubionymi dodatkami, np. sałatką colesław, pieczonymi ziemniaczkami lub faszerowaną cukinią.

     

    Wypróbuj także przepis na szaszłyki z kurczaka.                            

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też