Bakłażan z grilla — lekki dodatek do obiadu, idealny na letni posiłek

 Bakłażan z grilla
Źródło: GettyImages

Składniki

Bakłażan z grilla

  • 3 sztuki Bakłażan
  • 100 ml Olej roślinny
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 1 łyżeczka Czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka Wędzona papryka
  • 1 łyżeczka Chili mielone
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 2 łyżeczki Zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. 1

    Bakłażany umyj, przekrój na połówki i delikatnie ponacinaj nożem, tworząc tzw. krateczkę.

  2. 2

    Bakłażana posyp obficie solą, odstaw na 30 minut, a następnie opłucz w zimnej wodzie i osusz, wycierając delikatnie do ręcznika papierowego.

  3. 3

    Do niewielkiej miseczki dodaj wszystkie wymienione w przepisie przyprawy (tj. pieprz czarny mielony, słodką paprykę w proszku, ostrą paprykę mieloną, czosnek granulowany, zioła prowansalskie oraz cukier) i olej roślinny. Wymieszaj dokładnie i natrzyj nimi bakłażany. Pozostaw na 20-30 minut, aby bakłażan nabrał smaku i aromatu przypraw.

  4. 4

    Połówki bakłażana grilluj na dobrze rozgrzanym grillu. Zacznij przekrojoną połową do dołu, a następnie odwróć warzywa. Długość grillowania zależy od wielkości bakłażana. Możesz sprawdzić miękkość, nakłuwając kawałki warzywa za pomocą widelca. Nie zapomnij o użyciu tacki aluminiowej. 

  5. 5

    Gotowe bakłażany przełóż na talerz i zjedz, póki są gorące. To doskonały dodatek do dań z grilla, smażonego mięsa — grillowanej piersi z kurczaka, steka z polędwicy wołowej czy steka z antrykotu — oraz lekka przekąska do drugiego dania, podawanego np. podczas niedzielnego obiadu.

     

    Wypróbuj także przepis na bakłażany faszerowane mięsem mielonym.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też