Biały barszcz
Biały barszcz jest nieodzowną częścią Wielkanocy. To tradycyjna zupa świąteczna, która gości w naszych domach już od bardzo dawna. Nierzadko biały barszcz mylony jest z żurkiem. Czy istnieją rażące różnice, które mogłyby wyraźnie poróżnić wielbicieli tych charakterystycznych polskich dań? Sprawdź przepis na biały barszcz, który z pewnością zasmakuje całej rodzinie.
Składniki
- 200 g Boczek wędzony
- 300 g Szponder wołowy
- 300 g Wędzona kiełbasa
- 7 sztuk Surowe białe kiełbaski
- 1 sztuka Cebula
- 3 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Marchew
- 1 sztuka Seler
- 1 sztuka Por
- 1 sztuka Pietruszka
- 2 łyżeczki Chrzan tarty
- 1 łyżka Mąka pszenna
- 1 łyżka Otręby pszenne
- Pieprz ziołowy
- 10 sztuk Pieprz czarny ziarnisty
- 1 sztuka Liście laurowe
- 4 sztuki Ziele angielskie
- Majeranek
- 1 łyżka Sok z cytryny
- 100 ml Śmietana kremówka 30 %
Przygotowanie
- 1
Przygotuj duży garnek. Napełnij go 2 litrami wody, do której wysp sól i dodaj wołowinę z kością. Gotuj wywar przez ok. 90 minut.
- 2
Następnie do garnka dodaj umyte i obrane warzywa: seler, marchew, korzeń pietruszki oraz por. W międzyczasie na palniku opal cebulę i dodaj ją do reszty składników. Przykryj garnek pokrywką i gotuj ok. 30 minut.
- 3
Po upływie wskazanego czasu do wywaru dodaj wędzony boczek razem z białą kiełbasą. Całość dopraw odrobiną soli. Zmniejsz moc palnika i gotuj biały barszcz jeszcze przez kwadrans.
- 4
Teraz wywar uzupełnij o 300 gramów wędzonej kiełbasy, chrzan, przyprawy (majeranek, liść laurowy, pieprz ziołowy i czarny oraz ziele angielskie), otręby i sok z cytryny (można zastąpić łyżeczką octu).
- 5
Po 5 minutach do białego barszczu dodaj śmietankę oraz mąkę, rozrobioną wcześniej z wodą. Całość gotuj jeszcze kilka minut.
Wypróbuj także przepis na zupę chrzanową.
Biały barszcz to zupa, która w Polsce znana jest już od XVI w. Szykowana jest nie tylko z okazji Wielkanocy. Smak zupy posiada bowiem wielu sympatyków, którzy przygotowują danie nawet kilka razy w roku. Początkowo jednak biały barszcz przyrządzany był z chwastu o kwaśnym posmaku — Heracleum sphondylium. Nazwa dania prawdopodobnie wywodzi się właśnie od polewki, tworzonej w wyniku fermentacji podzielonych na mniejsze partie liści i łodyg barszczu zwyczajnego.
Biały barszcz a żurek — różnice
Biały barszcz to polskie danie, o kwaśnym posmaku i jasnym kolorze. Bardzo często mylony jest z żurkiem — drugą tradycyjną zupą, przyrządzaną na Wielkanoc. Wiele osób zastanawia się, co tak naprawdę różni te potrawy. Obydwie prezentują się i pachną niemal identycznie. Okazuje się, że bardzo często kwestia zależna jest od regionu Polski. Nierzadko zupy sporządzane są dokładnie w ten sam sposób, a nazwa stosowana jest synonimicznie.
Wiele osób stosuje jednak odróżnienie, które mówi, że biały barszcz, zgodnie z tradycyjną recepturą tworzony jest na zakwasie z mąki pszennej, natomiast żurek, z mąki żytniej. Kolejną różnicą jest wygląd zupy. Biały barszcz — jak wskazuje na to nazwa — jest bardzo jasny, niemalże biały, za to żurek zabarwiony na szary odcień.
Jak zrobić biały barszcz? Przepis nie jest trudny
Tradycyjny biały barszcz to posiłek, który smakuje całej rodzinie. Chociaż w przygotowaniu nie należy do najmniej czasochłonnych dań, smak i efekt, które możemy uzyskać, są w stanie całkowicie zrekompensować czas poświęcony na szykowanie tego polskiego przysmaku.
Przed dodaniem do wywaru wędzonego boczku, warto pokroić go w kostkę, a kiełbasę delikatnie nakłuć widelcem lub wykonać kilka nacięć, posługując się ostrym nożem. Zupa powinna gotować się ponad 2 godziny — to gwarancja intensywnego smaku, który nieodzownie kojarzy się ze świętami Wielkiej Nocy.