Biały barszcz

Biały barszcz
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 200 g Boczek wędzony
  • 300 g Szponder wołowy
  • 300 g Wędzona kiełbasa
  • 7 sztuk Surowe białe kiełbaski
  • 1 sztuka Cebula
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Marchew
  • 1 sztuka Seler
  • 1 sztuka Por
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 2 łyżeczki Chrzan tarty
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 1 łyżka Otręby pszenne
  • Pieprz ziołowy
  • 10 sztuk Pieprz czarny ziarnisty
  • 1 sztuka Liście laurowe
  • 4 sztuki Ziele angielskie
  • Majeranek
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • 100 ml Śmietana kremówka 30 %

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj duży garnek. Napełnij go 2 litrami wody, do której wysp sól i dodaj wołowinę z kością. Gotuj wywar przez ok. 90 minut.

  2. 2

    Następnie do garnka dodaj umyte i obrane warzywa: seler, marchew, korzeń pietruszki oraz por. W międzyczasie na palniku opal cebulę i dodaj ją do reszty składników. Przykryj garnek pokrywką i gotuj ok. 30 minut.

  3. 3

    Po upływie wskazanego czasu do wywaru dodaj wędzony boczek razem z białą kiełbasą. Całość dopraw odrobiną soli. Zmniejsz moc palnika i gotuj biały barszcz jeszcze przez kwadrans.

  4. 4

    Teraz wywar uzupełnij o 300 gramów wędzonej kiełbasy, chrzan, przyprawy (majeranek, liść laurowy, pieprz ziołowy i czarny oraz ziele angielskie), otręby i sok z cytryny (można zastąpić łyżeczką octu).

  5. 5

    Po 5 minutach do białego barszczu dodaj śmietankę oraz mąkę, rozrobioną wcześniej  z wodą. Całość gotuj jeszcze kilka minut.

     

    Wypróbuj także przepis na zupę chrzanową.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też