Polędwiczki w sosie kurkowym
Polędwiczki w sosie kurkowym to pyszne danie, które w mgnieniu oka zniknie z talerzy domowników. Posiłek, w którym główną rolę odgrywają mięso wieprzowe i kremowy sos kurkowy bez trudu uświetni wiele wspaniałych okazji. Przepis na polędwiczki w sosie kurkowym jest prosty, a satysfakcja ze spożytego posiłku — nie do opisania.
Składniki
- 350 g Polędwica wieprzowa
- 0.5 Sztuka Cebula
- 2 łyżki Masło klarowane
- 300 g Kurki
- 170 ml Śmietana kremówka 30 %
- 50 ml Bulion
- 1 łyżka Koperek
Przygotowanie
- 1
Polędwicę wieprzową starannie umyj i osusz. Następnie pokrój mięso w plastry (każdy po ok. 1,5-2 cm) i oprósz czarnym pieprzem mielonym oraz szczyptą soli.
- 2
Na patelnię dodaj 1 łyżkę masła klarowanego. Kiedy zacznie skwierczeć, umieść na nim przygotowane plastry polędwicy. Mięso smaż po 3-4 minuty z każdej strony, tak, żeby ładnie się zarumieniło.
- 3
Oczyść kurki i dokładnie opłucz je pod strumieniem zimnej wody. Następnie osusz grzyby, używając ręcznika papierowego.
- 4
Obierz cebulę, podziel ją na pół i pokrój w kostkę. Umyj koperek i drobno go posiekaj.
- 5
Do szerokiego garnka dodaj łyżkę masła klarowanego i smaż na nim pokrojoną cebulę. Kiedy nabierze pięknego, złocistego koloru dodaj do niej osuszone kurki. Całość smaż ok. 2 minut, nieustannie mieszając zawartość garnka. Wszystkie składniki dopraw do smaku, dodając do nich sól. Po chwili kurki wraz z cebulą pokryj bulionem, zwiększ moc palnika i gotuj jeszcze ok. 2 minut.
- 6
Do garnka z kurkami dodaj śmietankę 30 %. Kiedy składniki zaczną się gotować, wsyp do nich łyżkę świeżo posiekanego koperku, dokładnie wymieszaj i wyłącz palnik. Porada: sos śmietanowy można doprawić odrobiną kurkumy. Doda ona intensywnego smaku i zabarwi sos na lekko pomarańczowy kolor.
- 7
Polędwiczki w sosie kurkowym już prawie gotowe. Na koniec do kremowego sosu śmietanowego z kurkami i cebulą dodaj usmażone kawałki wieprzowiny. Całość smaż razem maksymalnie 3 minuty. Danie doskonale komponuje się wraz z purée ziemniaczanym lub domowymi kluskami śląskimi.
Wypróbuj także przepis na polędwiczki w sosie malinowym.
Chociaż przepis na polędwiczki w sosie kurkowym kojarzy się głównie z jesienią, danie można przygotować bez względu na porę roku. Poza sezonem świeże kurki wystarczy zastąpić mrożonymi grzybami.
Z jakimi dodatkami podawać polędwiczki w sosie kurkowym?
Polędwiczki wieprzowe, podane w towarzystwie kremowego sosu i smażonych kurek doskonale smakują w zestawieniu z purée ziemniaczanym. Na tym jednak nie kończą się możliwości serwowania obiadu. Pyszny posiłek można podawać z plackami ziemniaczanymi, domowymi kluseczkami lub tradycyjnie — z gotowanymi ziemniakami, oprószonymi odrobiną świeżego koperku.
Polędwiczki w sosie kurkowym — zobacz, na co zwrócić uwagę przed gotowaniem
Polędwicę należy dokładnie umyć, oczyścić z błon, a następnie osuszyć. Dopiero wtedy mięso nadaje się do krojenia. Przed smażeniem warto delikatnie rozbić wieprzowinę, uderzając mięso tłuczkiem. Polędwiczki wieprzowe oprósz solą i pieprzem niedługo przed umieszczeniem ich na patelni. Danie można dodatkowo wzbogacić niewielką ilością kurkumy.