Polędwiczki w sosie kurkowym

Polędwiczki w sosie kurkowym
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 350 g Polędwica wieprzowa
  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 2 łyżki Masło klarowane
  • 300 g Kurki
  • 170 ml Śmietana kremówka 30 %
  • 50 ml Bulion
  • 1 łyżka Koperek

Przygotowanie

  1. 1

    Polędwicę wieprzową starannie umyj i osusz. Następnie pokrój mięso w plastry (każdy po ok. 1,5-2 cm) i oprósz czarnym pieprzem mielonym oraz szczyptą soli.

  2. 2

    Na patelnię dodaj 1 łyżkę masła klarowanego. Kiedy zacznie skwierczeć, umieść na nim przygotowane plastry polędwicy. Mięso smaż po 3-4 minuty z każdej strony, tak, żeby ładnie się zarumieniło.

  3. 3

    Oczyść kurki i dokładnie opłucz je pod strumieniem zimnej wody. Następnie osusz grzyby, używając ręcznika papierowego.

  4. 4

    Obierz cebulę, podziel ją na pół i pokrój w kostkę. Umyj koperek i drobno go posiekaj.

  5. 5

    Do szerokiego garnka dodaj łyżkę masła klarowanego i smaż na nim pokrojoną cebulę. Kiedy nabierze pięknego, złocistego koloru dodaj do niej osuszone kurki. Całość smaż ok. 2 minut, nieustannie mieszając zawartość garnka. Wszystkie składniki dopraw do smaku, dodając do nich sól. Po chwili kurki wraz z cebulą pokryj bulionem, zwiększ moc palnika i gotuj jeszcze ok. 2 minut.

  6. 6

    Do garnka z kurkami dodaj śmietankę 30 %. Kiedy składniki zaczną się gotować, wsyp do nich łyżkę świeżo posiekanego koperku, dokładnie wymieszaj i wyłącz palnik. Porada: sos śmietanowy można doprawić odrobiną kurkumy. Doda ona intensywnego smaku i zabarwi sos na lekko pomarańczowy kolor.

  7. 7

    Polędwiczki w sosie kurkowym już prawie gotowe. Na koniec do kremowego sosu śmietanowego z kurkami i cebulą dodaj usmażone kawałki wieprzowiny. Całość smaż razem maksymalnie 3 minuty. Danie doskonale komponuje się wraz z purée ziemniaczanym lub domowymi kluskami śląskimi.

     

    Wypróbuj także przepis na polędwiczki w sosie malinowym.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też