Yakisoba, czyli pomysł na szybkie danie, które zasmakuje całej rodzinie

Yakisoba
Źródło: Shutterstock/Koarakko

Składniki

Yakisoba

  • 3 łyżki Olej rzepakowy
  • 1 sztuka Marchew
  • 250 g Makaron soba
  • Pieprz czarny mielony
  • 0.33 Sztuka Kapusta pekińska
  • 2 sztuki Cebula dymka
  • 160 g Boczek
  • 2 ząbki Czosnek

Sos

  • 1 łyżka Cukier
  • 2 łyżki Sos sojowy
  • 2 łyżki Mirin
  • 4 łyżki Sos ostrygowy
  • 1 łyżka Ketchup
  • 3 Sos Worcestershire

Przygotowanie

  1. 1

    Wszystkie składniki do przygotowania sosu, tj. mirin, sos ostrygowy, cukier, sos Worcestershire, sos sojowy oraz sos ostrygowy umieść w miseczce, a następnie starannie wszystko wymieszaj.

  2. 2

    Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu wybranego produktu. Następnie odcedź pastę i opłucz ją zimną wodą.

  3. 3

    Kapustę pekińską umyj, osusz, wytnij głąb, a następnie poszatkuj warzywo.

  4. 4

    Marchewkę obierz ze skórki i pokrój w słupki. 

  5. 5

    Boczek pokrój w drobną kostkę.

  6. 6

    Czosnek obierz z łupin i posiekaj.

  7. 7

    Cebulę dymkę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie posiekaj.

  8. 8

    W woku rozgrzej olej rzepakowy. Następnie dodaj boczek oraz czosnek i smaż składniki do chwili zarumienienia. Następnie na patelnię dodaj kapustę, cebulę i marchewkę i smaż potrawę przez kolejne 2 minuty. 

  9. 9

    Dalej dodaj ugotowany makaron, czarny pieprz mielony oraz przygotowany na początku sos i starannie wymieszaj wszystkie składniki.

     

    Yakisoba nałóż na talerze. Warto przed podaniem posypać potrawę nasionami sezamu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też