Frytki z serem — rewelacyjna przekąska z kilku składników

Frytki z serem
Źródło: GettyImages

Składniki

Frytki z serem

  • 750 g Ziemniaki
  • 250 ml Olej rzepakowy
  • 150 g Ser cheddar
  • 3 łyżeczki Czerwony pieprz z zalewy
  • 125 g Pesto z suszonych pomidorów
  • 1 pęczek Cebula dymka

Przygotowanie

  1. 1

    Ziemniaki umyj, a następnie osusz i pokrój je w cienkie słupki, w zależności od preferowanej grubości frytek. Ważne, aby kawałki były do siebie jak najbardziej zbliżone wielkością. Zapobiegnie to sytuacji, w której część będzie przypalona, natomiast część dalej surowa.

  2. 2

    Surowe frytki umieść na sitku i przepłucz je starannie zimną wodą. Następne w celu osuszenia przełóż je na czystą, suchą bawełnianą ściereczkę, aby ociekły z nadmiaru wody.

  3. 3

    W międzyczasie przygotuj patelnię — ważne, aby miała wysokie ranty i grube dno. Nagrzej ją na średniej mocy palnika, a po chwili wlej na nią olej rzepakowy.

  4. 4

    Aby sprawdzić, czy olej rzepakowy jest już wystarczająco nagrzany do smażenia frytek, zabierz jedną z nich i zamocz jej koniec w tłuszczu. Jeżeli zaczyna skwierczeć, oznacza to, że tłuszcz jest gotowy do smażenia.

  5. 5

    W nagrzanym oleju rzepakowym zanurz frytki i pozostaw na kilka minut smażenia bez mieszania. Podczas obróbki termicznej kawałki ziemniaków nie muszą być całkowicie pokryte olejem.

  6. 6

    Czas smażenia frytek zależy od ich grubości. Należy obserwować zmianę koloru. Gdy się zarumienią, wyciągnij je za pomocą cedzaka lub szczypiec na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  7. 7

    Gorące frytki ułóż na talerzach żaroodpornych, dodaj na nie pesto, posyp porcją startego sera oraz poszatkowaną dymką. Tak przygotowane frytki z serem włóż do piekarnika nagrzanego do 190 st. C  i piecz przez ok. 7 minut.

  8. 8

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też