Wybitny bigos z młodej kapusty. Przepis na arcypolskie danie
Bigos z młodej kapusty to polska receptura, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom klasycznych potraw. Wielu osobom kojarzy się on z daniem niezwykle skomplikowanym oraz pochłaniającym mnóstwo czasu, jednak są to wyłącznie pozory, które jak wiadomo, często mylą. Bigos z młodej kapusty to danie jednogarnkowe, którego przygotowanie zajmuje zaledwie godzinę. Ponadto przepis ten z łatwością można przyrządzić w większej ilości — zapewniamy, że następnego dnia będzie on smakował jeszcze lepiej.
Składniki
Bigos z młodej kapusty
- 2 łyżki Masło klarowane
- 100 g Cebula
- 2 szklanek Woda
- 1300 g Młoda kapusta
- 1 pęczek Koperek
- 250 g Boczek wędzony
- 370 g Marchew
- 0.5 Łyżeczka Kminek
- 1 łyżeczka Cukier
- 1 sztuka Liście laurowe
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Boczek pokrój w drobną kostkę. Jeśli chcesz, możesz zastąpić go drobiową kiełbasą, pokrojoną na mniejsze kawałki.
- 2
Cebulę obierz z łupin, a następnie drobno ją posiekaj.
- 3
W dużym garnku umieść pokrojony boczek i podsmażaj go do chwili wytopienia tłuszczu. Następnie dodaj cebulkę, kminek oraz liść laurowy i kontynuuj smażenie.
- 4
W międzyczasie obierz, a następnie drobno pokrój marchewki, po czym dodaj je do garnka ze smażonym mięsem. Wlej także 2 szklanki wody i duś składniki pod przykryciem.
- 5
Z młodej kapusty zerwij ciemniejsze oraz uszkodzone liście, następnie wykrój głąb, a pozostałą część warzywa posiekaj na drobne kawałki.
- 6
Do garnka z gotującą się marchewką oraz boczkiem dodaj poszatkowaną kapustę, cukier oraz sól i czarny pieprz mielony, wedle preferencji. Całość starannie wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez kolejne 25 minut, od czasu do czasu mieszając zawartość garnka.
- 7
2 minuty przed końcem gotowania do bigosu z młodej kapusty dodaj drobno posiekany koperek, wymieszaj składniki i przykryj garnek pokrywką.
- 8
W międzyczasie przygotuj zasmażkę. Na patelnię wsyp mąkę pszenną i dodaj masło klarowane. Podsmażaj składniki na palniku o średniej mocy, do chwili otrzymania jednolitego płynu, a następnie wlej zasmażkę do garnka z bigosem.
- 9
Bigos z młodej kapusty starannie wymieszaj, a w razie potrzeby dopraw go do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.
Danie można serwować od razu po przygotowaniu, samodzielnie lub w towarzystwie świeżego pieczywa. Obiad świetnie smakuje odgrzany nazajutrz.
Zobacz także:
Bigos z młodej kapusty to smakołyk charakterystyczny dla kuchni polskiej. Pojawia się on na stołach najczęściej na wiosnę, z uwagi na ograniczoną dostępność wykorzystanych składników. Warto więc w pełni wykorzystać ten sezon, aby przygotować to wyśmienite danie, które raz wykonane z pewnością wielokrotnie powróci do domowego jadłospisu. Jeżeli chcesz dowiedzieć się, jak ugotować najlepszy bigos z młodej kapusty, koniecznie zapoznaj się z proponowaną przez nas recepturą.
Zobacz także: Bigos wegetariański – smaczna alternatywa dla tłustego, mięsnego bigosu
Czym doprawić bigos z młodej kapusty?
By posiłek był smaczny i atrakcyjny dla każdej degustującej go osoby, polecamy zadbać o dobór właściwych przypraw. Jeżeli zastanawiasz się, czym doprawić bigos z młodej kapusty, najlepszymi dodatkami są czarny pieprz mielony, sól, kminek i liście laurowe. Poza nimi polecamy dodać również odrobinę cukru, który świetnie wyważy smak bigosu z młodej kapusty.
Jak zrobić bigos z młodej kapusty? Garść sprawdzonych porad
Bigos z młodej kapusty to danie, którego przygotowanie jest dziecinnie proste. Należy rozpocząć od pokrojenia wszystkich składników, a następnie dodawania ich w odpowiedniej kolejności do jednego dużego garnka. Można ograniczyć się wyłącznie do rekomendowanych przez nas komponentów, jak również wzbogacić przepis na bigos z młodej kapusty w składniki, takie jak koncentrat pomidorowy, kiełbasa, czy nawet ulubione grzyby. Chcąc cieszyć się smakiem tego dania, a jednocześnie nie odbiegać zbytnio od założeń dietetycznych, zachęcamy, by zrezygnować z dodatku zasmażki. Z kolei boczek można zastąpić porcją drobiowej kiełbasy pokrojonej w kostkę. W tak prosty sposób otrzymasz nie tylko pyszny, ale i zdrowy posiłek, który zasmakuje całej rodzinie.