Wybitny bigos z młodej kapusty. Przepis na arcypolskie danie

Bigos z młodej kapusty
Źródło: GettyImages

Składniki

Bigos z młodej kapusty

  • 2 łyżki Masło klarowane
  • 100 g Cebula
  • 2 szklanek Woda
  • 1300 g Młoda kapusta
  • 1 pęczek Koperek
  • 250 g Boczek wędzony
  • 370 g Marchew
  • 0.5 Łyżeczka Kminek
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 1 sztuka Liście laurowe
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Boczek pokrój w drobną kostkę. Jeśli chcesz, możesz zastąpić go drobiową kiełbasą, pokrojoną na mniejsze kawałki.

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin, a następnie drobno ją posiekaj.

  3. 3

    W dużym garnku umieść pokrojony boczek i podsmażaj go do chwili wytopienia tłuszczu. Następnie dodaj cebulkę, kminek oraz liść laurowy i kontynuuj smażenie. 

  4. 4

    W międzyczasie obierz, a następnie drobno pokrój marchewki, po czym dodaj je do garnka ze smażonym mięsem. Wlej także 2 szklanki wody i duś składniki pod przykryciem.

  5. 5

    Z młodej kapusty zerwij ciemniejsze oraz uszkodzone liście, następnie wykrój głąb, a pozostałą część warzywa posiekaj na drobne kawałki. 

  6. 6

    Do garnka z gotującą się marchewką oraz boczkiem dodaj poszatkowaną kapustę, cukier oraz sól i czarny pieprz mielony, wedle preferencji. Całość starannie wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez kolejne 25 minut, od czasu do czasu mieszając zawartość garnka.

  7. 7

    2 minuty przed końcem gotowania do bigosu z młodej kapusty dodaj drobno posiekany koperek, wymieszaj składniki i przykryj garnek pokrywką. 

  8. 8

    W międzyczasie przygotuj zasmażkę. Na patelnię wsyp mąkę pszenną i dodaj masło klarowane. Podsmażaj składniki na palniku o średniej mocy, do chwili otrzymania jednolitego płynu, a następnie wlej zasmażkę do garnka z bigosem.

  9. 9

    Bigos z młodej kapusty starannie wymieszaj, a w razie potrzeby dopraw go do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

     

    Danie można serwować od razu po przygotowaniu, samodzielnie lub w towarzystwie świeżego pieczywa. Obiad świetnie smakuje odgrzany nazajutrz. 

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też