Pożywna sałatka z fetą — wielozadaniowy przepis, doskonały na wiele okazji

Sałatka z fetą
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka z fetą

  • 7 łyżek Oliwa z oliwek
  • 100 g Sałata lodowa
  • 200 g Kukurydza konserwowa
  • 200 g Ser feta
  • 200 g Pomidory koktajlowe
  • 0.5 Sztuka Sok z cytryny
  • 150 g Czarne oliwki
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 łyżki Posiekany szczypiorek
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Sałatę lodową i pomidorki koktajlowe umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz.

  2. 2

    Pomidorki koktajlowe przekrój na ćwiartki, natomiast sałatę pokrój w kostkę.

  3. 3

    Oliwki oraz kukurydzę odsącz z zalewy.

  4. 4

    Cebulę obierz z łupin, a następnie drobno posiekaj.

  5. 5

    Fetę pokrój w kostkę.

  6. 6

    Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą, osusz, a następnie drobno posiekaj.

  7. 7

    Aby przygotować sos, w niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą sok wyciśnięty z cytryny oraz oliwę z oliwek.

  8. 8

    W półmisku ułóż kolejno posiekaną sałatę lodową, pomidorki koktajlowe, oliwki, kukurydzę oraz ser feta. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem, a następnie polej przygotowanym wcześniej sosem. Sałatkę z fetą dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

     

    Sałatka z fetą może być spożywana samodzielnie lub serwowana w towarzystwie świeżego pieczywa.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też