Koreczki z łososiem — przepis na błyskawiczną przekąskę
Koreczki z łososiem wykonane według poniższej receptury, to niezwykle oryginalny sposób podania jednej z najbardziej popularnych przekąsek imprezowych. Kremowy serek owinięty plastrem cukinii z dodatkiem delikatnej ryby to specjał, który z pewnością wyróżni się na tle pozostałych smakołyków. Koreczki z łososiem dzięki nietuzinkowej prezencji zachwycą Twoich najbliższych, jednak to, co sprawi, że długo pozostaną w pamięci to ich fantastyczny smak.
Składniki
Koreczki z łososiem
- 2 łyżki Posiekany koperek
- 80 g Serek twarogowy
- 1 sztuka Cukinia zielona
- 150 g Łosoś wędzony w plastrach
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Cytrynowy pieprz mielony
Przygotowanie
- 1
Cukinię starannie umyj, osusz, a następnie pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Obsyp je delikatnie solą i pozostaw na ok. 15 minut, aby wydzieliła się z nich woda. Po wskazanym czasie osusz plastry cukinii ręcznikiem papierowym.
- 2
Koperek opłucz pod bieżącą wodą, osusz, a następnie drobno posiekaj.
- 3
Wymieszaj ze sobą serek twarogowy wraz z posiekanym koperkiem.
- 4
Rozgrzej patelnię grillową i polej ją niewielką ilością oliwy z oliwek. Następnie ułóż na niej plastry cukinii i smaż je z dwóch stron do chwili delikatnego zrumienienia. Po usmażeniu pozostaw plasterki warzywa do wystudzenia.
- 5
Wąskie paski łososia wędzonego ułóż na plastrach cukinii, następnie posyp je mielonym pieprzem cytrynowym. Na końcu plastra połóż obfitą łyżeczkę serka wymieszanego z koperkiem. Następnie zawiń je ściśle i zepnij wykałaczką. Gotowe koreczki z łososiem do momentu podania przechowuj w lodówce.
Zobacz także:
Finger food stają się coraz popularniejszymi rodzajami przekąsek. Mają one ogromną zaletę — są poręczne, dzięki czemu z łatwością można sięgać po nie nawet podczas angażującej rozmowy, oglądania filmu czy grania w planszówki. Przepisów na nie nie brakuje, przez co z każdą kolejną okazją można zaskakiwać gości nowymi smakołykami. Wspaniałym pomysłem jest przepis na koreczki z łososiem.
Koreczki z łososiem mimo wykwintnego wyglądu są niebywale proste w przygotowaniu. Wystarczy zaledwie 30 minut oraz kilka ogólnodostępnych składników, aby móc cieszyć się smakiem tego specjału. To wspaniały sposób na wprowadzenie do imprezowego menu zdrowych produktów, na przekór sklepowym przekąsom, obfitującym w sól i szkodliwe substancje.
Koreczki z łososiem można serwować podczas różnorodnych uroczystości, zarówno mniej, jak i bardziej oficjalnych. Przysmak ten polecamy podawać jako przystawkę tuż przed daniem głównym lub samodzielną przekąskę. Koreczki z łososiem z uwagi na krótki czas przygotowania sprawdzą się fantastycznie podczas wizyty niezapowiedzianych gości, ale także wieczorów spędzanych w gronie domowników.
Zobacz także: Koreczki z fetą — apetizer, którego nie może zabraknąć na Twoim stole
Jak urozmaicić podstawowy przepis na koreczki z łososiem?
Recepturę na koreczki z łososiem można łatwo wzbogacić w ulubione składniki, dzięki czemu smakołyk nabierze bardziej osobistego charakteru. Wśród naszych ulubieńców znajdują się oliwki, które można umieścić wewnątrz kremowego serka. W twarożku polecamy również ulokować kawałek suszonego pomidora lub kapary. To doskonałe produkty, które w okamgnieniu nadadzą przekąsce wyrazistości. Aby koreczki z łososiem stanowiły bardziej sycący posiłek, na spód wykałaczki warto nabić kawałek pieczywa. Do tego celu najlepiej sprawdzi się pumpernikiel.
Komponowany apetizer smakuje wyśmienicie także z plasterkiem ogórka konserwowego. Można umieścić go wewnątrz twarożku lub nakłuć na wierzch wykałaczki. Wyśmienite koreczki z łososiem polecamy przyrządzić, rezygnując z dodatku serka twarogowego, na rzecz jajka przepiórczego — po owinięciu cukinią prezentują się znakomicie. Modyfikacji przepisu nie brakuje, dlatego jesteśmy przekonani, że każdy odnajdzie wersję koreczków idealną dla siebie.