Katarzynki — przepis na tradycyjne pierniczki gotowe w 45 minut

Katarzynki — toruńskie pierniki
Źródło: GettyImages

Składniki

Katarzynki

  • 630 g Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 125 g Cukier
  • 1 sztuka Jajko
  • 250 g Miód
  • 80 g Masło
  • 1 łyżka Przyprawa do piernika

Przygotowanie

  1. 1

    Do niedużego garnka dodaj cukier, masło oraz miód. Podane składniki podgrzewaj, aż się rozpuszczą, a następnie wyłącz planik i odłóż mieszankę, żeby przestygła.

  2. 2

    W oddzielnym naczyniu połącz mąkę pszenną wraz z przyprawą do piernika. 

  3. 3

    Do większego naczynia przełóż przestudzoną mieszankę z miodem i połącz ją z suchymi składnikami. Następnie dodaj jajko i zacznij wyrabiać ciasto piernikowe. Kiedy masa zacznie przypominać kruszonkę, wlej 2 łyżki wody i wyrabiaj aż do uzyskania jednolitej, plastycznej konsystencji. 

  4. 4

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, wybierając grzanie góra-dół.

  5. 5

    Wyrobione ciasto przełóż na blat podsypany mąką pszenną i rozwałkuj je na dość cienki placek. Aby katarzynki apetycznie wyrosły, bardzo ważne jest, żeby nie rozwałkować go zbyt cienko. Najlepiej osiągnąć grubość między 8 a 10 mm. Następnie za pomocą specjalnej foremki zacznij wykrywać pierniczki. 

  6. 6

    Katarzynki przełóż na blachę wyłożoną arkuszem papieru do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odpowiednich odległości. Pierniczki piecz przez 10 minut. Nie wyciągaj ciasteczek od razu po upieczenie — pozostaw je na kilka minut przy uchylonych drzwiczkach. Następnie przełóż wypiek na kratkę i ostudź. Przestudzone katarzynki można dekorować, np. samodzielnie przygotowanym lukrem do pierniczków lub tradycyjną polewą czekoladową. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też