Katarzynki — przepis na tradycyjne pierniczki gotowe w 45 minut
Przepis na katarzynki cieszy się ogromną popularnością. Te pyszne pierniczki toruńskie wyróżniają się na tle innych świątecznych smakołyków. Kultowe katarzynki przygotować można w niecałą godzinę, a przyjemność z ich późniejszego jedzenia nie jest możliwa do opisania.
Składniki
Katarzynki
- 630 g Mąka pszenna
- 1 łyżeczka Soda oczyszczona
- 125 g Cukier
- 1 sztuka Jajko
- 250 g Miód
- 80 g Masło
- 1 łyżka Przyprawa do piernika
Przygotowanie
- 1
Do niedużego garnka dodaj cukier, masło oraz miód. Podane składniki podgrzewaj, aż się rozpuszczą, a następnie wyłącz planik i odłóż mieszankę, żeby przestygła.
- 2
W oddzielnym naczyniu połącz mąkę pszenną wraz z przyprawą do piernika.
- 3
Do większego naczynia przełóż przestudzoną mieszankę z miodem i połącz ją z suchymi składnikami. Następnie dodaj jajko i zacznij wyrabiać ciasto piernikowe. Kiedy masa zacznie przypominać kruszonkę, wlej 2 łyżki wody i wyrabiaj aż do uzyskania jednolitej, plastycznej konsystencji.
- 4
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, wybierając grzanie góra-dół.
- 5
Wyrobione ciasto przełóż na blat podsypany mąką pszenną i rozwałkuj je na dość cienki placek. Aby katarzynki apetycznie wyrosły, bardzo ważne jest, żeby nie rozwałkować go zbyt cienko. Najlepiej osiągnąć grubość między 8 a 10 mm. Następnie za pomocą specjalnej foremki zacznij wykrywać pierniczki.
- 6
Katarzynki przełóż na blachę wyłożoną arkuszem papieru do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odpowiednich odległości. Pierniczki piecz przez 10 minut. Nie wyciągaj ciasteczek od razu po upieczenie — pozostaw je na kilka minut przy uchylonych drzwiczkach. Następnie przełóż wypiek na kratkę i ostudź. Przestudzone katarzynki można dekorować, np. samodzielnie przygotowanym lukrem do pierniczków lub tradycyjną polewą czekoladową.
Zobacz także:
Apetycznie prezentujące się pierniczki katarzynki zawsze znikają ze stołu w mgnieniu oka. Aby część z nich pozostała do Świąt Bożego Narodzenia polecamy schować je dokładnie przed domownikami — zapewniamy, że nie da się im oprzeć. Smak katarzynek staje się jeszcze lepszy po odczekaniu kilku tygodni, które stają się niekiedy dość sporym wyzwaniem. Warto jednak wytrzymać, by wraz z rodziną móc delektować się miękkimi, rozpływającymi się w ustach domowymi pierniczkami.
Zobacz także: Pierniczki alpejskie — świąteczny specjał, który musi pojawić się na Twoim stole
Katarzynki — skąd pochodzi nazwa ciastek?
Chwytliwa nazwa wypieku nie jest przypadkowa. Swoje określenie pierniczki zyskały przez wzgląd na wspomnienie Świętej Katarzyny, które obchodzimy 25 listopada. Dokładnie w tym dniu, zgodnie z długą już tradycją w Toruniu rozpoczyna się wypiekanie świątecznych pierników i tytułowych katarzynek.
Jak zrobić katarzynki? Przepis i sprawdzone porady
Przygotowanie pierniczków katarzynek nie jest trudną czynnością, chociaż ich smak może sprawiać odwrotne wrażenie. Przepis zakłada wykorzystanie tylko 7 łatwo dostępnych składników, w które można zaopatrzyć się w niemal każdym sklepie spożywczym.
Aby przygotować ciasto piernikowe, rozpocznij od roztopienia miodu, masła oraz cukru. Mieszankę po przestudzeniu połącz z suchymi składnikami oraz jajkiem i starannie wyrabiaj je rękoma. Jeżeli ciasto piernikowe jest zbyt kruche i nie łączy się w jednolitą kulę, dodaj ok. 2 łyżek zwykłej wody. Taki trik pozwoli uzyskać pożądaną konsystencję. Teraz pozostaje już tylko rozwałkować masę i wykrywać z niej pyszne katarzynki. Po 10 minutach w piekarniku tradycyjne pierniki katarzynki pięknie wyrosną i delikatnie się zarumienią, jednak wewnątrz pozostaną mięciutkie. Kiedy katarzynki wystygną, polecamy zanurzyć je w samodzielnie przygotowanej polewie czekoladowej, bądź oblać tradycyjnym lukrem.