Tartaletki z owocami — mini tarty z kremem budyniowym

Tartaletki z owocami
Źródło: GettyImages

Składniki

Tartaletki z owocami

  • 100 g Cukier puder
  • 250 g Masło
  • 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 4 Żółtko
  • 1 szczypta Sól
  • 500 g Mąka pszenna
  • 1 łyżka Śmietana 18%
  • 1 łyżka Woda

Kremowe nadzienie

  • 1 łyżeczka Budyń waniliowy w proszku
  • 20 g Cukier wanilinowy
  • 3 Żółtko
  • 120 g Cukier
  • 120 g Mąka pszenna
  • 500 ml Mleko

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj krem do tartaletek z owocami. Niezbędne składniki wyjmij z lodówki, by przybrały temperaturę pokojową. Ugotuj mleko. W międzyczasie połącz ze sobą żółtka z cukrem i starannie je zmiksuj. Następnie do miski dodaj cukier wanilinowy, mąkę i budyń. Po zmiksowaniu całości mieszankę dodaj do gorącego mleka i energicznie mieszaj składniki, aż do momentu zgęstnienia kremu. Teraz masę umieść w lodówce i pozostaw do schłodzenia.

  2. 2

    Przesiej mąkę pszenną, połącz ją z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie do miski dodaj zimne masło wraz z żółtkami i 1 łyżką wody i śmietany (zimnej). Całość zagnieć na jednolite ciasto i włóż do lodówki na ok. 30 minut. 

  3. 3

    W międzyczasie przygotuj foremki, w których będą się piec tarteletki. Wysmaruj je delikatnie masłem.

  4. 4

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, wybierając tryb pieczenia góra-dół.

  5. 5

    Schłodzone ciasta rozwałkuj na cienki placek i umieść w przygotowanych foremkach. Spód delikatnie nakłuj, posługując się ząbkami widelca. Następnie włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. 

  6. 6

    Kiedy tartaletki wystygną, nałóż na nie przygotowany wcześniej krem, a na wierzch połóż ulubione owoce sezonowe — najlepiej sprawdzą się truskawki, maliny i borówki. Opcjonalnie tartaletki z owocami można oprószyć odrobiną cukru pudru. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też