Uszka z pieczarkami - kapitalny dodatek do czerwonego barszczu

Uszka z pieczarkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Uszka z pieczarkami przepis. Składniki na ciasto.

  • 300 g Mąka pszenna
  • 150 ml Woda
  • 30 g Masło
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 sztuka Żółtko

Składniki na farsz:

  • 400 g Pieczarki
  • 2 sztuki Cebula
  • 2 szczypty Pieprz czarny mielony
  • 2 łyżki Olej roślinny
  • 1 łyżka Maslo
  • 1 Szczypta Suszone oregano
  • 1 szczypta Suszony tymianek
  • 1 Szczypta Suszony majeranek

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotowanie farszu:

    Pieczarki umyj w zimnej wodzie, obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Do rondla dodaj masło, pieczarki i posyp solą. Podsmażaj do czasu, aż płyn wyparuje. Wystudź. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię, wlej olej, dodaj cebulę i smaż, aż stanie się złota. Wystudź. Pieczarki połącz z cebulą, dodaj oregano, tymianek, majeranek, pieprz i dokładnie wymieszaj.

  2. 2

    Przygotowanie ciasta:

    Masło roztop i wystudź. Mąkę przesiej na stolnicę, na środku zrób wgłębienie i dodaj żółtko oraz sól. Porcjami wlewaj ciepłą wodę i wyrabiaj ciasto do czasu, aż stanie się elastyczne. Uformuj kulkę, przełóż do miski, oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.

  3. 3

    Lepienie i gotowanie uszek:

    Ciasto rozwałkuj na około 2 mm. Wytnij małe kółka. Na każde włóż dalekosz, brzegi kółka posmaruj, złóż kółko kół i kółek, a następnie zlepko przeciwległe pole. W dostawie garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli, wkładaj na gotową wodę. Gotuj przez minutę od wypłynięcia, a następnie przełóż do miski z zimną wodą i odcedź.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też