Uszka z pieczarkami - kapitalny dodatek do czerwonego barszczu
Uszka z pieczarkami to idealny dodatek do świątecznego czerwonego barszczu. Farsz pieczarkowy to alternatywa dla farszu z grzybów leśnych i kapusty. Pieczarki wymagają dobrego doprawienia, dlatego też przed przystąpieniem do pracy dokładnie przeczytaj przepis.
Składniki
Uszka z pieczarkami przepis. Składniki na ciasto.
- 300 g Mąka pszenna
- 150 ml Woda
- 30 g Masło
- 1 łyżeczka Sól
- 1 sztuka Żółtko
Składniki na farsz:
- 400 g Pieczarki
- 2 sztuki Cebula
- 2 szczypty Pieprz czarny mielony
- 2 łyżki Olej roślinny
- 1 łyżka Maslo
- 1 Szczypta Suszone oregano
- 1 szczypta Suszony tymianek
- 1 Szczypta Suszony majeranek
Przygotowanie
- 1
Przygotowanie farszu:
Pieczarki umyj w zimnej wodzie, obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Do rondla dodaj masło, pieczarki i posyp solą. Podsmażaj do czasu, aż płyn wyparuje. Wystudź. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię, wlej olej, dodaj cebulę i smaż, aż stanie się złota. Wystudź. Pieczarki połącz z cebulą, dodaj oregano, tymianek, majeranek, pieprz i dokładnie wymieszaj.
- 2
Przygotowanie ciasta:
Masło roztop i wystudź. Mąkę przesiej na stolnicę, na środku zrób wgłębienie i dodaj żółtko oraz sól. Porcjami wlewaj ciepłą wodę i wyrabiaj ciasto do czasu, aż stanie się elastyczne. Uformuj kulkę, przełóż do miski, oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.
- 3
Lepienie i gotowanie uszek:
Ciasto rozwałkuj na około 2 mm. Wytnij małe kółka. Na każde włóż dalekosz, brzegi kółka posmaruj, złóż kółko kół i kółek, a następnie zlepko przeciwległe pole. W dostawie garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli, wkładaj na gotową wodę. Gotuj przez minutę od wypłynięcia, a następnie przełóż do miski z zimną wodą i odcedź.
Zobacz także:
- Barszcz z kiszonych buraków — warto o nim pamiętać przez cały rok
- Niezawodny przepis na złociste krokiety. Przygotuj je już dziś!
- Karp w galarecie – świąteczny klasyk w najlepszym wydaniu
Dlaczego uszka są twarde?
Ciasto na uszka powstaje z tego samego ciasta co pierogi, o delikatności ciasta decyduje kilka czynników. Po pierwsze do ciasta należy dodać ciepłą wodę około 55 stopni. Po drugie, do ciasta trzeba dodać tłuszcz – może to być olej roślinny lub roztopione, zimne masło. Kolejnym czynnikiem, który wpływa na końcowy efekt, jest grubość rozwałkowanego ciasta (staraj się rozwałkować ciasto równomiernie na grubość około 2 milimetrów) oraz jakość użytej mąki (najlepsza jest mąka typ 500 i 650).
Dlaczego farsz z uszek wypływa?
Najczęstszą przyczyną wypłynięcia farszu z uszek jest nieumiejętne zlepienie brzegów ciasta, dlatego też robiąc uszka nie śpiesz się i starannie zlepiaj każdy brzeg. Kolejną przyczyną może być zbyt długi gotowanie uszek – gotujemy na małym ogniu przez minutę od wypłynięcia na wierzch.
Jak przechować uszka z pieczarkami?
Uszka nadają się do mrożenia, możesz ugotować je, wystudzić, rozłożyć na płaskiej tacy, tak aby nie zlepiały się, przykryć folią spożywczą i odstawić do zamrażarki. Zamrożone uszka należy spożyć maksymalnie po 2 miesiącach od zamrożenia. Jeśli planujesz użyć uszek w najbliższych dniach, możesz przechować je w lodówce. Pamiętaj o tym, aby wystudzić je po ugotowaniu i włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika.
Uszka z grzybami i pieczarkami
W poniższym przepisie użyto samych pieczarek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć mieszanki pieczarek i grzybów suszonych. Jeśli zdecydujesz się na takie połączenie, pomniejsz ilość pieczarek o ilość grzybów, której chcesz użyć (możesz podzielić porcje na pół) i przygotuj osobno pieczarki i grzyby. Pieczarki smażysz zgodnie z poniższym przepisem, grzyby suszone należy umyć w zimnej wodzie, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego, angielskiego i po ugotowaniu pokroić w drobną kostkę.