Gołąbki z kaszą i grzybami – delikatne i miękkie

Gołąbki z kaszą i grzybami
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na gołąbki z kaszą i grzybami

  • 1 główka Biała kapusta
  • 2 sztuki Cebula
  • 2 sztuki Szalotka
  • 1 łyżka Posiekana natka pietruszki
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 1 łyżka Masło
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Szczypta Pieprz
  • 200 ml Śmietana 12%
  • 50 g Grzybów suszonych
  • 500 g Kasza pęczak

Przygotowanie

  1. 1

    Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami zaczynamy od przygotowania liści kapusty. Pozbywamy się liści zewnętrznych i wycinamy głąb (polecamy jego zjedzenie na surowo). Rozdzielamy i odrywamy delikatnie – żeby się nie podarły – kolejne liście.

  2. 2

    Zagotowujemy wodę w garnku (cztery szklanki) i po kolei, partiami wrzucamy do wrzątku po kilka liści, żeby w kontakcie z gorącą wodą zmiękły i stały się bardziej elastyczne. Jeśli główka kapusty nie jest za duża, można we wrzątku zanurzyć całe warzywo, a po przestudzeniu zdejmować kolejne liście.

  3. 3

    Kiedy kapusta mięknie w garnku, możemy zająć się suszonymi grzybami. Najpierw je myjemy, a następnie zalewamy wodą w małym rondelku i gotujemy przez 15-20- minut.

  4. 4

    Po ugotowaniu grzybków, wyjmujemy je i kroimy na małe kawałeczki. Z garnuszka odlewamy dużą szklankę wywaru i odkładamy na bok łyżkę pokrojonych grzybów. Te dwa składniki będą pomocne przy robieniu sosu do gołąbków z kaszą i grzybami.

  5. 5

    Do wywaru grzybowego, który pozostał w rondelku dorzucamy przepłukaną kaszę pęczak i siekane grzyby. Mieszankę gotujemy przez kwadrans, mieszając. Jeśli po tym czasie wciąż będzie dużo wywaru, odlewamy jego nadmiar.

  6. 6

    Cebule obieramy i siekamy. Wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem i doprowadzamy do zeszklenia.

  7. 7

    Cebulę dodajemy do garnka z kaszą i grzybami, doprawiamy pieprzem i solą. Na koniec dodajemy roztrzepane jajko. Całość mieszamy.

  8. 8

    Rozkładamy miękkie liście kapusty, nakładamy na nie farsz i zawijamy je w ścisłe ruloniki.

  9. 9

    Na dnie garnka kładziemy kilka liści kapusty, a na nie gołąbki z kaszą i grzybami.

  10. 10

    Całość zalewamy wodą i gotujemy przez około 40 minut.

  11. 11

    Ostatni etap przepisu, to przygotowanie sosu grzybowego. Do jego przygotowania zaczynamy od obrania i posiekania szalotek. Wrzucamy ja na patelnię z olejem i doprowadzamy do zeszklenia. Następnie dodajemy mąkę i wywar ze szklanki razem z grzybkami. Czas gotowania sosu to kwadrans, po czym dodajemy śmietanę, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też