Drink z Prosecco – przepisy i wskazówki
Prosecco to musujące włoskie białe wino, które w szybkim tempie podbiło polski rynek. Prosecco można pić samodzielnie, ale ciekawszym rozwiązaniem jest przygotowanie domowych drinków z użyciem tego alkoholu. Zobacz, jak przygotować efektowne i smaczne drinki z Prosecco.
Składniki
Aperol Spritz przepis
- 100 ml prosecco
- 60 ml Aperol
- 30 ml Woda gazowana
- 4 kostki Lód
- 0.5 Sztuka Pomarańcza
Przygotowanie
- 1
Do wysokiego, wąskiego kieliszka wrzuć 3 kostki lodu. Do shakera wlej Prosecco, Aperol i wodę, wymieszaj. Przelej alkohol do kieliszka. Na krawędzi powieś plaster pomarańczy.
Zobacz także:
- Super orzeźwiający Bellini drink. Prosty koktajl alkoholowy na wyjątkowe okazje
- Ekskluzywny jager o poranku — unikatowa odsłona uwielbianego trunku
- Blue Curacao idealne na każdą imprezę. Przepis na ponadczasowy koktajl
Jak smakuje Prosecco?
Prosecco to delikatne musujące wino, w którym wyczuwalny jest smak jabłek, gruszek oraz skórki z cytrusów. Prosecco smakuje najlepiej, gdy jest dobrze schłodzone, dlatego niezależnie od tego czy pijesz Prosecco samo czy w formie drinków zadbaj o to, aby finalny napój był mocno schłodzony.
Odmiany Prosecco
Włoskie wino występuje wyłącznie w wersji białej i ma różne poziomy wytrawności. Prosecco można kupić także w wersji bez bąbelków (np. Tranquillo), ale nie jest tak rozpowszechnione i lubiane jak to, które je posiada. Najbardziej musującą odmianą Prosecco jest odmiana spumante, a lekko musujące są wina typu frizzante. Do drinków polecane są odmiany musujące. Wino bez bąbelków polecamy podać do przekąsek lub drugiego dania. Jeśli chodzi o poziom wytrawności Prosecco, to najbardziej wytrawne jest brut, następne odmiany są coraz mniej wytrawne extra dry, dry i demi-sec.
Drinki na bazie Prosecco, z jakim alkoholem łączyć musujące wino?
Prosecco jest musujące i ma delikatny owocowy smak, często z mineralną nutą, dlatego doskonale sprawdza się w drinkach i koktajlach. Do wyboru jest ogromna ilość przepisów na drinki z Prosecco. Włoskie wino musujące doskonale komponuje się z Aperolem, whisky, ginem, wódką oraz z wszystkimi owocowymi likierami.
W jakich kieliszkach podać Prosecco?
Wino musujące należy podawać w wysokich kieliszkach z długą nóżką, dzięki temu zawartość nie ogrzewa się za szybko. Najlepszym wyborem będą kieliszki do szampana, a w przypadku większej porcji kieliszki do czerwonego wina. Imprezowa wersję drinków z Prosecco można zrobić także w szklanym dzbanku, ale należy umieścić go w większym naczyniu wypełnionym kostkami lodu.
Drinki z Prosecco - przepisy
- Malinowe Prosecco: Do przygotowania malinowego Prosecco potrzebne będą następujące składniki: 300 ml Prosecco, 100 ml Limoncello, 2 łyżki mrożonych malin, kilka listków mięty i kilka kostek lodu. Do wysokiego kieliszka włóż maliny oraz listki mięty, dodaj kostki lodu, wlej alkohole, delikatnie wymieszaj.
- Hugo, czyli aromatyczny drink z dodatkiem soku z kwiatów z czarnego bzu, który podbija wszystkie letnie imprezy. Do przygotowania tego drinka potrzebujesz: 150 ml Prosecco, 50 ml wody gazowanej, 20 ml syropu z kwiatu bzu, 3 listków mięty, 3 plasterków limonki oraz kilku kostek lodu. Przygotuj duży kieliszek do czerwonego wina. Do kieliszka włóż kostki lodu (najczęściej są to 4 kostki), dodaj wino musujące, wodę gazowaną oraz syrop z czarnego bzu, wymieszaj. Na końcu dołóż listki mięty i plasterki limonki. Zamieszaj i gotowe.
- Mimoza, czyli pomarańczowy drink z dodatkiem Prosecco jest orzeźwiający i delikatny, a do tego bardzo prosty w przygotowaniu. Do Mimozy potrzebne będą 2 pomarańcze 150ml, zimnego Prosecco i 4 kostki lodu. Pomarańcze umyj, przekrój na pół, wyciśnij sok. Przygotuj duży kieliszek do wina, wsyp kostki lodu, dolej zimne wino musujące i dodaj przecedzony przez sitko sok z pomarańczy.
- Pink Prosecco: Rant wysokiej szklanki zamocz w soku z cytryny i włóż do cukru. Do szklanki włóż 5 pokruszonych kostek lodu, dodaj 200 ml Prosecco, 30 ml wódki i 100 ml zimnego soku z grejpfruta, wymieszaj. Podawaj tuż po przygotowaniu. Porada: przed robieniem drinka, włóż szklankę do lodówki na 10-15 minut tak, aby obniżyć jej temperaturę. Dzięki temu drink będzie dłużej chłodny.