Szybkie ciasto z rabarbarem — sprawdzony sposób na smakowity podwieczorek

Szybkie ciasto z rabarbarem
Źródło: GettyImages

Składniki

Szybkie ciasto z rabarbarem

  • 1 łodyga Rabarbar
  • 1 szklanki Cukier
  • 1.5 szklanki Mąka pszenna
  • 4 sztuki Jajko
  • 0.5 Szklanka Olej rzepakowy
  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. Foremkę na ciasto wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  2. 2

    Jajka wbij do miski i ucieraj je mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie do naczynia stopniowo wsypuj cukier, nie przestając miksować. Gdy masa na ciasto stanie się puszysta, wlej do miski także olej rzepakowy i całość starannie wymieszaj — tym razem posługując się łyżką stołową.

  3. 3

    Do drugiej miski przesiej przez sito mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia, a następnie mieszankę suchych składników dodaj do masy jajecznej. Całość starannie mieszaj do chwili połączenia wszystkich składników.

  4. 4

    Rabarbar starannie umyj, osusz i pokrój na mniejsze części.

  5. 5

    Sporządzone ciasto przelej do przygotowanej foremki, a następnie na jego wierzchu ułóż kawałki rabarbaru.  

  6. 6

    Blaszkę włóż do nagrzanego piekarnika. Ciasto z rabarbarem piecz przez ok. 40 minut, a następnie wyciągnij je z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też