Krewetki z czosnkiem — rarytas na domówkę, grilla i inne okazje do świętowania

Krewetki z czosnkiem
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 500 g Krewetki
  • 3 ząbki Czosnek
  • 2 łyżki Maslo
  • 200 ml Białe wino
  • 1 pęczek Natka pietruszki
  • 0.25 Łyżeczka Płatki chilli
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Krewetki obierz z pancerzyków, starannie je oczyść, pozbywając się wnętrzności, a następnie delikatnie je osusz.

  2. 2

    Obierz czosnek i drobno go poszatkuj. Możesz również przecisnąć go przez praskę, wrzucając na patelnię, na rozpuszczone masło. Po ok. 2 minutach smażenia czosnku na patelnię dodaj przygotowane wcześniej owoce morza. Całość dopraw, dodając odrobinę soli oraz papryczki chili.

  3. 3

    Następnie do krewetek z czosnkiem wlej białe wino wytrawne. Teraz zwiększ moc palnika i smaż do momentu, aż płyn ładnie się zredukuje.

  4. 4

    Gotowe krewetki z czosnkiem podawaj z ulubionymi produktami, np. z grillowaną bagietką. To także doskonała baza do sałatek, makaronów bądź dań z ryżem.

     

    Wypróbuj także przepis na pyszne krewetki z makaronem.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też