Krewetki z czosnkiem — rarytas na domówkę, grilla i inne okazje do świętowania
Krewetki z czosnkiem to niezwykle szybki, łatwi i smakowity posiłek, który udoskonali różne okoliczności, np. obchody urodzin, imienin, świętowanie Sylwestra, czy urozmaici smak dania z grilla. Ten rarytas może być również podany w charakterze smakołyku, który uświetni domówkę, organizowaną dla najbliższych znajomych. Ta przekąska urzeknie Cię nie tylko smakiem, ale i swoim wyglądem. Zobacz, jak zrobić pyszne krewetki z czosnkiem, duszone na maśle i białym winie.
Składniki
- 500 g Krewetki
- 3 ząbki Czosnek
- 2 łyżki Maslo
- 200 ml Białe wino
- 1 pęczek Natka pietruszki
- 0.25 Łyżeczka Płatki chilli
- Sól
Przygotowanie
- 1
Krewetki obierz z pancerzyków, starannie je oczyść, pozbywając się wnętrzności, a następnie delikatnie je osusz.
- 2
Obierz czosnek i drobno go poszatkuj. Możesz również przecisnąć go przez praskę, wrzucając na patelnię, na rozpuszczone masło. Po ok. 2 minutach smażenia czosnku na patelnię dodaj przygotowane wcześniej owoce morza. Całość dopraw, dodając odrobinę soli oraz papryczki chili.
- 3
Następnie do krewetek z czosnkiem wlej białe wino wytrawne. Teraz zwiększ moc palnika i smaż do momentu, aż płyn ładnie się zredukuje.
- 4
Gotowe krewetki z czosnkiem podawaj z ulubionymi produktami, np. z grillowaną bagietką. To także doskonała baza do sałatek, makaronów bądź dań z ryżem.
Wypróbuj także przepis na pyszne krewetki z makaronem.
Krewetki na maśle z czosnkiem to przysmak, który wykorzystywany jest do wielu przepisów. Utożsamiane są głównie z kuchnią śródziemnomorską, ze względu na ich dostępność i charakter dań, w których królują te owoce morza. Krewetki z czosnkiem to smaczna przekąska, które dedykowana jest nie tylko zwolennikom diety opartej na rybach i owocach morza. Doskonale doprawione skorupiaki, podane w towarzystwie ulubionych dodatków, skradły już niejedno serce zagorzałego tradycjonalisty, nielubiącego eksperymentować w kuchni.
Niektórym może wydawać się, że krewetki z czosnkiem nie należą do najprostszych i najszybszych do zrobienia przekąsek, jakie można zaserwować swoim gościom na świątecznym stole. Nic bardziej mylnego! Jako przekąskę krewetki przyrządza się w mgnieniu oka — tak samo szybko znikają również z talerzy, dlatego od razu warto przygotować większą porcję.
Krewetki z czosnkiem — do czego można wykorzystać ten przysmak?
Przyrządzenie krewetek z czosnkiem posiada wiele zalet. Poza ekspresowym przygotowaniem przystawki i jej dość reprezentacyjnym wyglądem, krewetki z czosnkiem można komponować z wieloma przepisami, tworząc bardziej okazałe danie. To sposób na wplecenie ulubionych owoców morza do innych posiłków. Pomysł ten sprawdzi się w przypadku sałatek, dań z makaronem, ryżem, a nawet komponowaniem szaszłyków na grilla tudzież imprezowych, kiedy to krewetki nabijamy na wykałaczki wraz z innymi produktami, np. kawałkami ananasa i pokrojonego w kostkę mango. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by krewetki z czosnkiem zajadać samodzielnie, bez innych dodatków.
Jak przygotować krewetki na maśle z czosnkiem?
Przygotowanie krewetek z czosnkiem jest dziecinnie proste, a ich prezencja na stole i aromatyczny smak — nieocenione. Warto więc poświęcić chwilkę i zrobić je, by uświetnić jedną z wielu okazji.
Do przepisu na krewetki na maśle z czosnkiem można wykorzystać zarówno świeże jak i mrożone owoce morza. Ze względu na wybraną opcję, należy je odpowiednio przygotować. Przed przystąpieniem do gotowania, zamrożone krewetki należy odmrozić, natomiast świeże można od razu obrać z pancerzyków i starannie oczyścić. Czyszczenie krewetek nie jest trudne — wystarczy naciąć ich grzbiet, po czym pozbyć się czarnego jelita, a po opłukaniu, delikatnie je osuszyć.
Kiedy krewetki z czosnkiem zostaną właściwie przygotowane, można przystąpić do smażenia specjału. Wystarczy roztopić masło i podsmażyć na nim czosnek, a kiedy wkoło zacznie unosić się jego charakterystyczny aromat, to znak, że pora na wyspanie krewetek. Dokładny proces przygotowania krewetek z czosnkiem znajdziesz w poniższym przepisie.