Najlepsza zupa serowa, jaką kiedykolwiek jadłeś!

Zupa serowa
Źródło: StockFood

Składniki

Zupa serowa

  • 200 g Serek topiony
  • 50 g Ser Cheddar
  • 50 g Sez Lazur
  • 3 ząbki Czosnek
  • 2 szklanek Bulion drobiowy
  • 2 sztuki Cebula cukrowa
  • 1 szczypta Pieprz
  • 1 garść Szczypiorek
  • 1 szczypta Tymianek
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz 2 cebule cukrowe i pokrój je na drobne kawałki. W większym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej pokrojone warzywa. W międzyczasie obierz czosnek i drobno go posiekaj (lub przepuść przez praskę), a po 10 minutach smażenia, kiedy cebulka jest już ładnie zeszklona, dodaj czosnek do garnka. Co jakiś czas mieszaj jego zawartość za pomocą drewnianej łyżki.

  2. 2

    Zeszklone warzywa zalej bulionem drobiowym, a po chwili dodaj również ser, rozpoczynając od najtwardszego rodzaju. Jeśli w przepisie korzystasz z serka topionego, nie dodawaj go jeszcze na tym etapie. Zupę serową gotuj na małym płomieniu, mieszając zawartość garnka aż do rozpuszczenia się twardego sera. Następnie dopraw wywar przyprawami oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem. 

  3. 3

    Po ok. 4-5 minutach gotowania do zupy dodaj serek topiony (lub mascarpone). Kiedy danie przybierze jednolitą konsystencję, posmakuj, czy nie wymaga dodania dodatkowych przypraw. 

    Polecamy również przepis na doskonałą zupę krem z cukinii.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też