Gołąbki, którymi przekupisz teściową — poznaj przepis idealny na domowe gołąbki

Gołąbki
Źródło: StockFood

Składniki

Gołąbki z ryżem i mięsem

  • 400 g Ryż
  • 500 g Mięso mielone wieprzowe
  • 500 ml Bulion warzywny
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 główka Kapusta włoska

Sos pomidorowy do gołąbków

  • 2 łyżki Koncentrat pomidorowy
  • 250 ml Przecier pomidorowy
  • 1.5 szklanki Bulion
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 2 łyżki Śmietana kwaśna
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka Suszone oregano
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 0.5 Łyżeczka Cukier
  • 1 łyżeczka Suszony majeranek

Przygotowanie

  1. 1

    Z kapusty włoskiej wytnij głąb i oddziel liście. Jeżeli pierwsze z nich nie wyglądają na zbyt świeże, oderwij je i wyrzuć.

  2. 2

    W większym garnku zagotuj wodę i blanszuj w niej liście kapusty, każdą porcję po ok. 5 minut. Następnie wyjmij je z wrzątku i odłóż na bok, żeby wystygły.

  3. 3

    W międzyczasie ugotuj ryż w osolonej wodzie. Następnie do garnka z ryżem dodaj surową wieprzowinę mieloną (np. mieloną łopatkę) i gotuj razem, aż mięso przybierze szarawego koloru.  Całość oprósz czarnym pieprzem mielonym oraz solą.

  4. 4

    Ostudzone liście włoskiej kapusty pozbaw twardszych części, odkrawając je ostrym nożem. Następnie na każdy liść nakładaj ugotowany ryż z mięsem mielonym i zawijaj, aż do wykorzystania całego farszu.

  5. 5

    Na sam dół garnka połóż liście kapusty włoskiej (najlepiej te, które nie zostały wykorzystane po blanszowaniu). Zawinięte gołąbki układaj blisko siebie, tak, żeby się stykały. Całość zalej bulionem warzywnym, garnek przykryj pokrywką i gotuj gołąbki ok. godziny, na średniej mocy palnika.

  6. 6

    W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Do mniejszego garnka wlej bulion warzywny, a następnie dodaj do niego koncentrat pomidorowy. Nie przestając mieszać, gotując składniki na małym ogniu, po czym do garnka dodaj przyprawy, tj. pieprz, sól, cukier, majeranek oraz oregano. Kiedy pomidorowy sos zacznie się gotować, zmniejsz płomień.

  7. 7

    Z garnka odlej ok. ⅓ szklanki i odłóż na bok, by wywar ostygł. Po chwili dodaj do niej 1 łyżkę mąki pszennej i kwaśną śmietanę. Całość mieszaj energicznymi ruchami, by pozbyć się grudek.

  8. 8

    Po chwili do kubka dodaj jeszcze odrobinę gotującego się bulionu pomidorowego. Całość starannie wymieszaj i wlej do garnka. Sos pomidorowy do gołąbków powinien się teraz zagotować — w tym czasie mieszaj zawartość garnka, a kiedy sos zgęstnieje, wyłącz planik. Na samym końcu dodaj przecier pomidorowy. Po wymieszaniu posmakuj i dopraw całość do smaku.

  9. 9

    Ugotowane gołąbki domowe podawaj z przygotowanym sosem pomidorowym. Chcąc uraczyć podobnym daniem najmłodsze pociechy, koniecznie wypróbuj przepis na gołąbki bez zawijania.

     

    Może zainteresować Cię także przepis na gołąbki pieczone w piekarniku.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też