Zupa z soczewicy

Zupa krem z soczewicy
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 0.25 Szklanka Soczewica
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 4 sztuki Marchew
  • 2 łyżki Nasiona słonecznika
  • Sok z cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Ziarna słonecznika zalej połową szklanki wody.

  2. 2

    Marchewki i pietruszkę obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie przełóż je do garnka, zalej wodą i gotuj, aż kawałki warzyw staną się miękkie.

  3. 3

    Nasiona soczewicy starannie przepłucz pod wodą i gotuj, żeby zmiękły. Jeśli podczas gotowania okaże się, że użyłeś zbyt mało wody, uzupełnij ją w trakcie duszenia się soczewicy.

  4. 4

    Zupa krem z soczewicy już prawie gotowa! Ugotowane warzywa (razem z wodą, w której się gotowały) połącz z soczewicą i namoczonym słonecznikiem. Całość zblenduj na gładki krem, skrop odrobiną soku z cytryny oraz oliwą z oliwek.

  5. 5

    Posiłek nadaje się dla dzieci już od 6. miesiąca życia.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też