Zupa z soczewicy
Doskonała, sycąca zupa z soczewicy i marchewki to bardzo dobry pomysł na obiad dla malucha. Posiłek ten pełen jest witamin i minerałów, które wspomogą prawidłowy rozwój dziecka. Sprawdź przepis na pyszną zupę krem z soczewicy.
Składniki
- 0.25 Szklanka Soczewica
- 1 sztuka Pietruszka
- 4 sztuki Marchew
- 2 łyżki Nasiona słonecznika
- Sok z cytryny
- Oliwa z oliwek
- Woda
Przygotowanie
- 1
Ziarna słonecznika zalej połową szklanki wody.
- 2
Marchewki i pietruszkę obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie przełóż je do garnka, zalej wodą i gotuj, aż kawałki warzyw staną się miękkie.
- 3
Nasiona soczewicy starannie przepłucz pod wodą i gotuj, żeby zmiękły. Jeśli podczas gotowania okaże się, że użyłeś zbyt mało wody, uzupełnij ją w trakcie duszenia się soczewicy.
REKLAMA - 4
Zupa krem z soczewicy już prawie gotowa! Ugotowane warzywa (razem z wodą, w której się gotowały) połącz z soczewicą i namoczonym słonecznikiem. Całość zblenduj na gładki krem, skrop odrobiną soku z cytryny oraz oliwą z oliwek.
- 5
Posiłek nadaje się dla dzieci już od 6. miesiąca życia.
Zobacz także: