Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 500 g Łosoś filet
  • 2 łyżki Masło
  • 1 Szalotka
  • 2 ząbki Czosnek
  • 250 g Szpinak młody
  • 1 garść Bazylia
  • 1 garść Natka pietruszki
  • 200 g Mascarpone
  • 1 Jajko
  • 1 opakowanie Ciasto francuskie
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj nadzienie. Na patelnię dodaj masło, roztop je i dodaj posiekaną szalotkę oraz czosnek.

  2. 2

    Gdy cebula zmięknie, dodaj opłukane liście szpinaku i trochę wody. Składniki smaż, aż szpinak zmniejszy swoją objętość i odstawić.

  3. 3

    Do jeszcze ciepłego szpinaku dodaj posiekane zioła i mascarpone. Dopraw do smaku.

  4. 4

    Ciasto francuskie rozłóż na blasze. Mniej więcej w połowie ciasta nałóż część nadzienia szpinakowego, tak aby brzegi pozostały czyste (ok. 1,5 cm) i łatwe do zamknięcia. Następnie na wierzchu nadzienia umieść łososia i przykryj pozostałą częścią farszu.

  5. 5

    Na koniec, łososia oraz farsz przykryj drugą połową ciasta francuskiego i dociśnij krawędzie widelcem.

  6. 6

    Cały bochenek natrzyj roztrzepanym jajkiem, dopraw do smaku i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

  7. 7

    Przed podaniem łososia w cieście francuskim, pokrój go w plastry i posyp posiekaną dymką.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też