Łosoś w cieście francuskim
Filet z łososia i nadzienie szpinakowo-serowe, zapieczone w chrupiącym cieście francuskim.
Składniki
- 500 g Łosoś filet
- 2 łyżki Masło
- 1 Szalotka
- 2 ząbki Czosnek
- 250 g Szpinak młody
- 1 garść Bazylia
- 1 garść Natka pietruszki
- 200 g Mascarpone
- 1 Jajko
- 1 opakowanie Ciasto francuskie
- Pieprz czarny mielony
- Sól
Przygotowanie
- 1
Przygotuj nadzienie. Na patelnię dodaj masło, roztop je i dodaj posiekaną szalotkę oraz czosnek.
- 2
Gdy cebula zmięknie, dodaj opłukane liście szpinaku i trochę wody. Składniki smaż, aż szpinak zmniejszy swoją objętość i odstawić.
- 3
Do jeszcze ciepłego szpinaku dodaj posiekane zioła i mascarpone. Dopraw do smaku.
REKLAMA - 4
Ciasto francuskie rozłóż na blasze. Mniej więcej w połowie ciasta nałóż część nadzienia szpinakowego, tak aby brzegi pozostały czyste (ok. 1,5 cm) i łatwe do zamknięcia. Następnie na wierzchu nadzienia umieść łososia i przykryj pozostałą częścią farszu.
- 5
Na koniec, łososia oraz farsz przykryj drugą połową ciasta francuskiego i dociśnij krawędzie widelcem.
- 6
Cały bochenek natrzyj roztrzepanym jajkiem, dopraw do smaku i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
- 7
Przed podaniem łososia w cieście francuskim, pokrój go w plastry i posyp posiekaną dymką.
Zobacz także: